Haperende noodstroomvoorziening nekte Schiphol

Stekker

De chaos op 29 april 2018 op Schiphol, nadat een spanningsdip in het hoogspanningsnet van energienetwerkbeheerder Tennet leidde tot een niet goed opgevangen onderbreking van de stroomvoorziening op een deel van Schiphol, heeft inderdaad te maken met een falende noodstroomvoorziening. Dit komt naar voren uit een tussentijdse evaluatie die TNO in opdracht van de luchthaven heeft uitgevoerd.

Het niet goed kunnen opvangen van de stroomonderbreking leidde op die dag tot het uitvallen van de incheck- en bagagesystemen. Dit leidde tot grote chaos op de luchthaven, op een van de drukste vakantieweekeinden van het jaar.

Computable ontving daarop geluiden dat diverse noodstroomvoorzieningen (ups: uninterruptible power supply-systemen) hadden gefaald. Schiphol wilde toen alleen kwijt dat 'op- en terugschakelen naar noodstroom gevolgen heeft gehad voor de operationele- en it-systemen'.

TNO-onderzoek

Uit de eerste bevindingen van TNO blijkt dat de verstoring van kritieke operationele processen op de luchthaven is veroorzaakt door een opeenvolging van gebeurtenissen in de stroomvoorziening en het datanetwerk. Zo kende een (tijdelijke) noodstroominstallatie in Terminal 3 afwijkende instellingen ten opzichte van andere noodstroomvoorzieningen, stonden drie groepen niet goed ingesteld en is de maximale belasting van de noodstroomvoorziening overschreden, laat de luchthaven in een persverklaring weten.

Na herstel van de stroomvoorziening stuitte Schiphol op enkele problemen in het datanetwerk. Dit als gevolg van een verbindingselement (‘switch’) dat verkeerd aangesloten was op de stroomvoorziening en hierdoor niet goed functioneerde. Op een andere switch deed zich een softwareprobleem voor waardoor een deel van het datanetwerk tijdelijk uitviel.

Maatregelen

Schiphol zegt direct maatregelen te hebben genomen om deze problemen op te lossen. Zo is bijvoorbeeld de betreffende noodstroominstallatie in Terminal 3 vervangen en succesvol getest, en zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in het datanetwerk.

In de volgende fase van het onderzoek zal TNO ook kijken naar de achterliggende oorzaken en aanbevelingen doen om herhaling te voorkomen of het risico daarop te verlagen. Het totale onderzoek wordt naar verwachting eind deze zomer afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-06T17:47:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.