Ubisoft koopt i3D.net en Smartdc

Oprichter Stijn Koster: 'Overname geeft ons slagkracht om internationaal verder te groeien'

samenwerking

De Franse game-ontwikkelaar en -uitgever Ubisoft heeft het Nederlandse hostingbedrijf i3D.net overgenomen alsmede datacenteraanbieder Smartdc. Beide Rotterdamse bedrijven behoren tot de Performance Hosting Group. I3D.net is gespecialiseerd in hostingdiensten voor de gamingindustrie. Smartdc heeft datacenters in Rotterdam en Heerlen. De overname wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond.

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar volgens analisten ligt dat tussen de honderd miljoen en tweehonderdvijftig miljoen euro.  

I3D.net biedt ook hostingdiensten aan de it-industrie, maar is vooral bekend als hoster voor de gamingindustrie. Het Rotterdamse bedrijf biedt daarvoor het internationale One Platform aan en claimt dat er op zijn servers dagelijks zo'n vijftig miljoen gamers worden ondersteund. Het bedrijf zegt circa drieduizend klanten te bedienen en daarvoor zijn servers wereldwijd in drieëndertig datacenters te hebben draaien.

Eerder dit jaar nam i3D.net het Amerikaanse hostingbedrijf MyInternetServices.com over. Daarmee versterkte het zijn positie op de Amerikaanse markt voor gamingondersteuning, waar het sinds 2010 actief is. Het bedrijf houdt kantoor in het Californische Pasadena.

Hybride model

"Wij onderscheiden ons door onze infrastuctuur met een eigen netwerk en eigen servers"

Ubisoft - omzet een slordige 1,7 miljard euro - wil zijn spelletjesgemeenschap ook online techdiensten kunnen aanbieden, zoals connectiviteit en servercapaciteit, en wil meer technische controle kunnen uitoefenen op zijn it-infrastuctuur. Met de overname van i3D.net is deze dienstverlening nu ingevuld.

Volgens directeur-oprichter Stijn Koster van i3D.net onderscheidt zijn bedrijf zich van andere hostingaanbieders in de gamewereld doordat het over een infrastructuur beschikt met een eigen netwerk en eigen servers. 'Daarmee houden we grip op onze activiteiten. Dit past in het hybride model dat Ubisoft nastreeft: online capaciteit bieden én controle houden'. 

Slagkracht

Onder de vleugels van Ubisoft krijgt hij de kans om met i3D.net internationaal verder groeien. Koster: 'Wij waren op zoek naar een investeerder die onze groei kan versnellen. Maar dat moest wel een partij zijn die past bij onze bedrijfscultuur.' Investeerders of bedrijven uit de datacenterwereld met een lokale blik vielen af; de match met Ubisoft was er wel. 'Het grootzakelijke internationale netwerk van dit bedrijf geeft ons slagkracht om uit te breiden', licht de oprichter toe. 'Zo openen we binnenkort vestigingen in Sjanghai en India en willen we uitbreiden in Zuid-Amerika en Afrika.'

De directeur is niet bang dat i3D.net zijn imago van onafhankelijkheid onder de vlag van Ubisoft verspeelt. 'Wij zijn al zestien jaar actief actief en hebben naam gemaakt in de gamingindustrie. Ons internationale One Platform biedt voordelen voor gamebedrijven die vaak zowel games maken als games uitgeven. Partijen zijn vaak concurrent én partner van elkaar; in die setting spelen wij een belangrijke ondersteunende rol.'

Smartdc

"Smartdc heeft een datacenter in de Van Nellefabriek"

I3D.net, opgericht in 2002 door Stijn Koster, is tevens eigenaar van datacenteraanbieder Smartdc. Dat beschikt over twee datacenters in Rotterdam en Heerlen. In Rotterdam bevindt zich het datacenter in de beroemde Van Nellefabriek; Smartdc opende daar afgelopen juni na een verbouwing een vernieuwde locatie met extra capaciteit.

In de overnamedeal met i3D.net is ook Smartdc meegenomen. Het Rotterdamse datacenterbedrijf zal onder eigen naam onderdeel worden van het Franse Ubisoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-04T11:41:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.