T-Systems doet meer met minder datacenters

Ict-concern houdt wereldwijd nog 13 (van de 89) datacenters over

T-Systems' datacenter in het Duitse Magdeburg/Biere.

T-Systems heeft in zes jaar tijd het aantal datacenters wereldwijd teruggebracht van 89 naar dertien. Tegelijkertijd is de computerrekenkracht en opslagcapaciteit in diezelfde dertien datacenters met een kwart gestegen door de toepassing van nieuwe datacentertechnologie en clouddiensten. De consolidatie levert het bedrijf een miljoenenbesparing op.

T-Systems heeft de afgelopen zes jaar 5.200 migratieprojecten uitgevoerd. Onderdeel van de operatie was de migratie van maar liefst 23.600 serversystemen. Volgens het bedrijf ging dit gepaard zonder storingen bij klanten.

'Veel van onze migratieprojecten zijn in nauwe samenwerking met onze klanten gerealiseerd, zodat zij gelijktijdig hun it-operatie konden converteren naar de nieuwe technologie', aldus Sake Algra, algemeen directeur van T-Systems in Nederland.

Bij de consolidatie gaat het om eigen datacenters van T-Systems; er zijn geen datacenters van klanten bij betrokken. Het project betreft een consolidatie naar dertien twincore-datacenters wereldwijd, meldt een zegsvrouw van het ict-concern: in Europa (onder andere in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië), in Afrika (Zuid-Afrika), Azië (China en Maleisië), Noord-Amerika (Verenigde Staten) en Zuid-Amerika (Brazilië).

Twin datacenters

In Duitsland blijft de locatie in Magdeburg/Biere de grootste. T-Systems heeft daarnaast nog een groot datacenter in München (een omgebouwde Wehrmacht-bunker). Ook in het Amsterdamse datacenter van T-Systems profiteren klanten van hoog beschikbare en veilige clouddiensten, maar het bedrijf wil niet aangeven waar het datacenter gehuisvest en met welke partners het samenwerkt.

Ondanks het kleiner aantal locaties zegt T-Systems in zijn datacenters zo’n 25 procent meer computerrekenkracht met veel minder energie (56% minder energieverbruik) te kunnen bieden. Zo is de rekenkracht behuisd in veel kleinere systemen en bespaart dit ook nog eens vloeroppervlakte. De datacenters zijn verder volledig geautomatiseerd en schaalbaar ingericht, waardoor capaciteit snel is te vergroten als dat vereist is. T-Systems heeft zogeheten twin-datacenters ingericht, waardoor data gespiegeld worden verwerkt voor meer veiligheid en een hoge beschikbaarheid.

Cloud

Op cloudgebied werkt T-Systems samen met platformaanbieders als Microsoft en Amazon Web Services (AWS). T-Systems biedt ook een eigen Open Telekom Cloud-omgeving voor organisaties met speciale hoge privacy-eisen in een publieke cloud-omgeving.

Bij T-Systems zijn ruim 37.000 werknemers in dienst; in het boekjaar 2017 haalde de ict-dienstverlener een omzet van bijna zeven miljard euro

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-05T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.