Nieuwe datacenters nog niet welkom in Amsterdam

Maatregel duurt langer dan verwacht, doordat nieuw regionaal beleid op zich laat wachten

Bouw datacenter bij Schiphol-Rijk

Gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer keuren nog steeds geen nieuwe bouwplannen voor datacenters goed. Een halfjaar geleden kondigden ze een soort tijdelijke bouwstop af, totdat nieuw regiobeleid is geformuleerd. Dit neemt meer tijd in beslag dan verwacht, vertelt de woordvoerder van een van de verantwoordelijke wethouders aan Computable.

De twee gemeenten besloten in juli 2019 de vestiging van nieuwe datacenters tijdelijk stop te zetten in afwachting van nieuw regionaal beleid. Aanleiding voor dit zogeheten voorbereidingsbesluit was de enorme toename van het aantal datacenters. Ze nemen te veel ruimte in beslag en gebruiken te veel energie, vonden de wethouders Marieke van Doorninck (Amsterdam) en Mariëtte Sedee (Haarlemmermeer).

Meer tijd nodig

"Er is nu geen beleidskader waaraan de gemeente bouwplannen kan toetsen"

Het was de verwachting dat het nieuwe regionale beleid voor eind 2019 gereed zou zijn, maar dit blijkt meer tijd in beslag te nemen. De woordvoerder van wethouder Van Doorninck verwacht dat het beleidsvoorstel wel nog in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Amsterdamse gemeenteraad gaat. Het voorstel komt tot stand in overleg met de sector, bevestigt ze. Vervolgens moet het worden verwerkt in de gemeentelijke bestemmingsplannen.

Het is niet zo dat er in de gemeente geen datacenters meer bij mogen, verduidelijkt de woordvoerder. ‘Er is nu alleen geen beleidskader waaraan de gemeente bouwplannen kan toetsen. Wij willen onderwerpen als energieverbruik en het beschikbaar stellen van restwarmte aan woningen kunnen toetsen.’ Ook moeten datacenters zo min mogelijk beslag leggen op de ruimte en goed worden ingepast in de omgeving, meldden de wethouders afgelopen juli.

De datacenter-branche was verbolgen over het voorbereidingsbesluit. Na de aankondiging ging de Dutch Datacenter Association (DDA) in gesprek met de gemeenten en andere overheden, organiseerde een overlegmiddag met allerlei belanghebbenden en stelde een actieplan op. Een van de conclusies was dat er alternatieve datacenterregio’s moeten komen, bijvoorbeeld in Zuid-Holland.

Vinger aan de pols

Vanuit de vastgoedwereld klinkt begrip voor nieuwe gemeentelijke eisen aan datacenters. ‘Het is goed dat er een vinger aan de pols wordt gehouden, mocht er sprake zijn van een ongebreidelde en speculatieve ontwikkeling van datacentra, gezien de energie-footprint’, vertelt Jos Hesselink. De associate director market intelligence bij vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield Nederland heeft niet de indruk dat de tijdelijke bouwstop momenteel impact op de regio heeft.

‘Wel moeten we ervoor zorgen dat de capaciteit altijd toereikend is om bedrijven in de regio en in Nederland te faciliteren en dat het geen rem zet op de kenmerkende innovatiekracht van de sector.’ Uit een recent rapport van het vastgoedadviesbureau blijkt dat de regio Amsterdam de grootste datacentermarkt van Europa is en de zevende van de wereld. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-24T15:52:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.