Nvidia komt met chip voor datacenters

Nvidia ontwikkelt een nieuw soort chip voor servers die in datacenters draaien. Daarmee wordt de aanval op Intel ingezet dat vijf jaar geleden nog 99 procent van de markt voor servers in bezit had.

Nvidia-topman Jen-hsun Huang kondigde dit aan tijdens zijn openingstoespraak voor GTC 2020 (GPU Technology Conference). 

Nvidia werkt aan een meerjarenplan om de chipmarkt voor datacenters te veroveren. De komende maanden zal een aantal chips verschijnen die nog beperkte functies hebben. Maar binnen twee jaar worden volwaardige chips verwacht, zo meldt Nvidia. Tevens werd bekendgemaakt dat grote serverfabrikanten als Dell en Lenovo van plan zijn deze chips in hun machines in te bouwen.  

Geen bijrol meer

"Kunstmatige intelligentie in chips maakt het mogelijk inbraakpogingen van hackers in datacenters te ontdekken"

Langere tijd werden de chips van Nvidia vooral gebruikt om videobeelden in games beter te tonen. Ze waren bedoeld om de centrale Intel-processor te ontlasten. Maar Nvidia is het stadium van het spelen van een ‘bijrol’ ontgroeid. Haar ambities gaan thans veel verder. Het chipbedrijf wil overal zijn waar grote hoeveelheden data moeten worden verwerkt zoals in datacenters. Zijn chips moeten dus complexe taken aankunnen. 

Om dat doel te bereiken is Nvidia actief met overnames. Voor 6,9 miljard  dollar (5,9 miljard euro) werd Mellanox Technologies verworven voor haar kennis op het gebied van ‘networking’.  Onlangs bereikte Nvidia overeenstemming met de Japanse SoftBank Groep over de aankoop van Arm voor 40 miljard dollar (34 miljard euro). Deze Britse chipontwerper weet de zuinige Arm-processoren steeds meer rekenkracht mee te geven, waardoor ze op een breder terrein inzetbaar worden. 

Daarnaast heeft Arm op het gebied van artificial intelligence (ai) technologie die voor Nvidia interessant is. Tijdens een toelichting liet Nvidia gisteren weten dat de kunstmatige intelligentie in chips het mogelijk maakt inbraakpogingen van hackers in datacenters te ontdekken. De chips leggen ook ongebruikelijke patronen in netwerkverkeer bloot.  

Kunstmatige intelligentie wordt ook ingebouwd in de Cambridge-1, een supercomputer die de chipfabrikant bouwt voor de Britse overheid. De machine moet de krachtigste in haar soort worden die in het Verenigd Koninkrijk staat. Onder meer twee grote farmaceutische ondernemingen, AstraZeneca en GlaxoSmithKline, gaan deze supercomputer gebruiken voor geneesmiddelenonderzoek.  

Verder kondigde Nvidia gisteren een serie tools aan die met gebruikmaking van ai het videobellen gaat verbeteren. Niet alleen het beeld maar ook het geluid zal bij videovergaderingen nog realistischer worden, aldus de chipmaker. Zo zal de resolutie verder omhoog gaan, terwijl het achtergrondlawaai minimaal wordt. Video-compressie kan de bandbreedte die nodig is voor beeldbellen met 90 procent verminderen vergeleken met de huidige H.264 compressie.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-06T07:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.