Nokia migreert zijn datacenters naar Google Cloud

Een datacenter met Nokia-producten

Nokia ontmantelt zijn eigen datacenters en brengt zijn it-infrastructuur onder in Google Cloud. De twee bedrijven hebben hiervoor een vijfjarig contract gesloten. De migratie is inmiddels begonnen en duurt naar verwachting 18 tot 24 maanden.

Nokia werkte al een aantal jaren samen met Google maar heeft nu onder leiding van de nieuwe ceo Pekka Landmark gekozen voor een volledige 'cloud first'-strategie. Volgens het Finse bedrijf biedt het brede infrastructure-as-a-service-portfolio van Google Cloud met zijn reken-, netwerk- en opslagoplossingen de benodigde flexibiliteit, snelheid en beschikbaarheid die Nokia met zijn on premise datacenters niet afdoende kan bieden.

Ook verwacht Nokia door de overstap naar de cloud op de operationele kosten te kunnen besparen. Het bedrijf hoeft vanwege het 'as-a-service-model geen eigen hardware en onderliggende applicaties meer in te kopen, te installeren en te beheren en het kan bezuinigen op het energieverbruik. De grootschalige datacenters van Google zijn op dat vlak efficiënter ingericht dan het dozijn, over de wereld verspreide locaties van Nokia, waarvan de meeste zijn meegekomen met overnames. Het telecombedrijf kan bovendien de vastgoedkosten verlagen door deze locaties af te stoten.

Kosten drukken

Een kostenverlaging zou Nokia goed uitkomen. Het bedrijf moet fors investeren in zijn 5G-netwerkproductportfolio in de wedijver met Ericsson en Huawei. Dit jaar overwoog Nokia nog om bepaalde bedrijfsonderdelen te verkopen of om fusies aan te gaan met andere spelers. Het bedrijf verloor veel beurswaarde en verwacht voor 2020 geen significante winst te behalen. 

Overigens levert Nokia zelf eigen datacenterproducten (zoals routers, switches en edge servers) aan de markt, met name aan telco's. Het is niet duidelijk of het bedrijf die producten ook gebruikt in zijn eigen datacenters en of die dan mee gaan naar de Google-rekenkrachtpatsers. Navraag leverde nog geen reactie op.

Voor Google is Nokia de volgende multinational in korte tijd die het strikt voor zijn hyperscale-datacenterdienstverlener. Recent sloot het al publieke-cloudcontracten met Renault, Vodafone en Deutsche Bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-15T17:37:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.