Datacenters kunnen zelfvoorzienend worden

Datacenters zijn veel energiezuiniger te maken. T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom, ziet liefst 98 kansen om deze grote energieverbruikers te vergroenen. En dat terwijl de datacenters van T-Systems naar eigen zeggen al tot de energiezuinigste in Europa behoren.

De sterke groei van clouddiensten zorgt voor een stijging van het energieverbruik van datacenters. Sinds begin dit jaar haalt Deutsche Telekom, waar T-Systems onderdeel van is, zijn elektriciteit uitsluitend uit hernieuwbare energiebronnen. Nu is het tijd voor een verdere reductie van de CO2-voetafdruk van de strategische datacenters. Het Duitse bedrijf onderzoekt hoe een energie-neutrale cloud valt te realiseren.

Nu bijna honderd maatregelen zijn geïdentificeerd om de T-Systems datacenters in Duitsland (Biere en Maagdenburg) verder te vergroenen, is de fase van toetsing in de praktijk aangebroken. Samen met het Fraunhofer Instituut, een soort TNO, wordt bekeken hoe de exploitatie van datacenters verder is te verduurzamen. Uiteindelijk moet elk datacenter zelfvoorzienend worden. Dit kan door gebruik te maken van duurzame energiebronnen, slimmer om te gaan met dataopslag en flexibeler datagebruik.

Het ambitieuze doel is een ‘energieneutraal datacenter’ dat geen energie meer haalt uit het openbare elektriciteitsnet en uitsluitend wordt aangedreven door CO2-neutrale energie. Daarvoor worden diverse technologieën en individuele maatregelen onderzocht zoals zonne- en windenergie, maar ook een betere koeltechnologie, warmteterugwinning, watergekoelde racks en efficiëntere servers. In Bière is theoretisch een hogere mate van zelfvoorziening tot 50 procent mogelijk, evenals een besparing tot 20.000 ton CO2 per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-21T10:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.