LCL steekt 15,5 miljoen in nieuw datacenter Aalst

Uptime Institute verstrekt Tier III-bouwcertificaat aan nieuwe datacenter

LCL Brussel-West te Aalst

LCL Brussel-West te Aalst.

LCL heeft 15,5 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe datacenter LCL Brussels-West in Aalst. Het datacenterbedrijf heeft voor het centrum direct het Tier III Constructed Facility-certificaat van Uptime Institute verkregen. Dit certificaat is gebaseerd op risicobeheersing en kwaliteit.

Uptime Institute is een internationale referentie in datacentercertificatie en LCL is naar eigen zeggen het enige Belgische datacenter dat een dubbele certificatie behaalde: voor het design én de bouw (facility). Dit biedt klanten zekerheid dat het design ook daadwerkelijk werd doorgevoerd bij de constructie.

Meer uitbreidingsruimte

De datacenterspecialist LCL beschikt over vijf datacenters in ons land: Aalst (LCL Brussels-West), Antwerpen (LCL Antwerp), Diegem (LCL Brussels-East), Huizingen (LCL Brussels-South) en Gembloux (LCL Wallonia One). In Aalst gaat nu een tweede datacenter in gebruik genomen worden. Er is hier overigens nog meer uitbreidingsruimte.

Om een zo goed mogelijk zicht te hebben op de manier waarop een datacenter gebouwd is, werkt Uptime Institute in twee stappen: eerst design en dan bouw. Het ontwerp van het datacenter van Aalst werd in 2019 door Uptime Institute alvast bekroond met een Tier III-certificaat. Hiervoor werd het volledige design inclusief alle benodigde berekeningen nagekeken op conformiteit met de Tier III-eisen van Uptime Institute.

Loadbanken voor simulatie

Daarna kwam de effectieve constructie van het datacenter. Uptime Institute ging voor deze tweede certificatie na of het ontwerp volledig werd gevolgd. Onder begeleiding van Uptime Institute deed LCL de nodige testen om te bewijzen dat de vermogens en capaciteiten vermeld in de plannen, er effectief ook zijn. Hiervoor werden loadbanken geïnstalleerd voor de simulatie van stroomverbruik en warmtebronnen die vergelijkbaar zijn met die van serverracks. Zo werd gecontroleerd of het koelingssysteem de geproduceerde warmte aankon.

De grootste uitdaging was om te bewijzen dat deze load te allen tijde live kon blijven tijdens ‘failure-scenario’s’ die bepaald waren door Uptime Institute. Na veel testen kreeg het datacenter nu het Uptime Institute Tier III-bouwcertificaat. LCL is naar eigen zeggen het eerste Belgische bedrijf dat deze dubbele certificatie van Uptime Institute in ontvangst mag nemen. De Tier III-classificatie staat voor een infrastructuur die ‘concurrently maintainable’ is. Dat betekent dat je van elk onderdeel het onderhoud kunt doen terwijl het datacenter gewoon functioneert.

Investering van 15,5 miljoen euro

Voor de bouw van LCL Brussels-West trok LCL 15,5 miljoen euro uit. Dat bedrag omvat ook de aankoop van het aanpalende terrein met het oog op uitbreiding in de toekomst. LCL Brussels-West beslaat met de beide datacenters een oppervlakte van ongeveer 1950 vierkante meter, bijna een verdrievoudiging van de de daar al aanwezige datacenterruimte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-16T09:18:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.