NorthC test noodstroomvoorziening op waterstof

Waterstofcellen van Nedstack.

NorthC Datacenters onderzoekt in zijn nieuwe locatie in Groningen of het kan overstappen op een noodstroomvoorziening die waterstof gebruikt in plaats van dieselbrandstof. Daarmee wil het bedrijf een aanzienlijke besparing realiseren in de uitstoot van CO2. Naar verwachting zullen de waterstofcellen in het datacenter in Groningen medio juni operationeel worden.

De Europese datacentersector heeft afgesproken om 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Waterstofcellen zijn een veelbelovende technologie om dit doel te bereiken, stelt NorthC Datacenters. Het bedrijf claimt als eerste datacenterexploitant in Europa brandstofcellen op basis van groene waterstof (H2) te plaatsen voor zijn noodstroomvoorziening. Dit gebeurt in het datacenter Groningen. Mocht dit een succes zijn dan wil NorthC deze waterstoftechnologie ook toepassen in zijn negen ander datacenters in Nederland en twee in Duitsland.

In datacenters staan diesel-noodstroomgeneratoren die stroomstoringen moeten opvangen. Hoewel ze zelden nodig zijn dienen ze regelmatig – maandelijks – te worden getest of ze goed functioneren. Daarbij wordt dieselbrandstof verbruikt en bij de grote aantallen noodstroomgeneratoren die in alle datacenters in Nederland staan, is dat een aanzienlijke hoeveelheid diesel. NorthC is op zoek naar een duurzaam alternatief en denkt dit te hebben gevonden in waterstof. Bij verbranding van waterstof komt alleen water (H2O) vrij. De datacenterexploitant is in zee gegaan met Nedstack, een aanbieder van grote waterstofcellen uit Arnhem

De waterstofcellen die in het datacenter in Groningen worden geïnstalleerd, zijn duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Maar met de snel oplopende brandstofprijzen en de verdere ontwikkeling en groei van de waterstofsector – met name in de regio Groningen – voorziet NorthC dat de kosten snel zullen dalen. Daarnaast hebben de waterstofcellen een zeer lange levensduur van twintig jaar of meer. Voor zijn bestaande dieselgeneratoren onderzoekt NorthC of het mogelijk en rendabel is om deze geschikt te maken voor waterstof.    

NorthC wil in 2030 volledig CO2-neutraal opereren, aan de hand van vier pijlers: 100 procent groene energie, modulair bouwen, groene waterstof en restwarmte van zijn datacenters.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-14T12:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.