VUB investeert bijna 3 miljoen in nieuw datacenter

Servergang in het nieuwe VUB-datacenter

In het hart van de VUB-campus Brussels Humanities, Sciences & Engineering in Etterbeek is een vernieuwd datacenter geopend. Voor het eerst in het bestaan van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is er een supercomputer (HPC) op de campus. In totaal gaat het om een miljoenenproject.

Twee jaar geleden kwam de opdracht binnen om een nieuw datacenter te bouwen. Het vroegere datacenter dateerde nog van de jaren zeventig en was sterk verouderd. ‘Met de vernieuwing en uitbreiding van het datacentrum op de campus in Etterbeek bereiken we al een aantal mijlpalen en doelen’, zegt chief information officer Henri Vanroelen.

Alle kleine serverruimtes die verspreid waren over de campus, zijn nu verhuisd naar een centrale locatie. Door die op één plaats te verzamelen, kan gevoelige dat beter beschermd en bewaakt worden, aldus Vanroelen.  Daarnaast is het datacenter afgestemd op de huidige werkomstandigheden. Iedereen wil kunnen werken vanop elke werkplek. ‘Naar de toekomst toe hebben we met het datacentrum een hoeksteen gelegd voor de verdere digitalisering van zowel onderwijs en onderzoek, als van de werking zelf’, stelt hij. Daarnaast bevindt voor het eerst een supercomputer (hpc) op de campus.

Kostprijs

Het datacenter kan volledig autonoom functioneren.  Er is bijvoorbeeld een noodgenerator die - zelfs als de hele campus zonder elektriciteit zou zitten - altijd blijft werken. ‘Dat laatste is belangrijk in het kader van betrouwbaarheid en continuïteit van de it-omgeving, die onontbeerlijk is geworden voor de dagelijkse werking van de universiteit.’

Daarnaast is er een gasblussingsinstallatie aangebracht die brand voorkomt zonder dat er schade wordt aangericht bij de interne data-infrastructuur. Ook de fysieke toegang tot het datacenter is streng beveiligd.

Het gehele project kostte een investering van zowat 2,7 miljoen euro. Met het vernieuwde datacenter kunnen onderzoekers zich, volgens de initiatiefnemers, op hun onderzoek focussen en moeten ze zich minder met it-zaken bezig houden.

VUB Data Centre

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-17T11:58:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.