Europese Commissie ontvouwt energieplan voor ict

De Europese Commissie gaat een serie maatregelen nemen om de energie-efficiency binnen de ict-sector te vergroten. Het verbruik moet nu echt omlaag, zo blijkt uit het nieuwe EU Actieplan dat vandaag bekend is gemaakt.

Voor datacenters komt er een milieulabel-systeem. Ook computers krijgen net als koelkasten energielabels. Verder worden maatregelen genomen om het energieverbruik van telecommunicatiediensten doorzichtiger te maken. Voor blockchains, een enorme slokop van elektriciteit, komt een label voor energie-efficiëntie.

Centraal in het nieuwe Actieplan staat de verdere digitalisering van energiesystemen. De Commissie komt met allerlei maatregelen om het delen van gegevens te stimuleren, investeringen in digitale elektriciteitsinfrastructuur te bevorderen, voordelen voor consumenten te waarborgen en de cyberbeveiliging te versterken.

De komende tijd zal de Commissie nog meer maatregelen aankondigen om het energieverbruik in de ict terug te dringen. Verder is nieuwe wetgeving op komst die de cybersecurity van energie-netwerken op een hoger niveau moet brengen. Zo komt er een Netwerk Code voor de cyberbeveiliging van grensoverschrijdende elektriciteitsstromen. Ook wordt gewerkt aan maatregelen die de veerkracht van kritieke infrastructuur verbetert.

Om consumenten meer greep te laten krijgen op hun energieverbruik en -rekeningen moeten er ook nieuwe digitale tools en diensten komen. In voorbereiding is een sterk governance-raamwerk voor een gemeenschappelijke Europese energiedata-ruimte. De uitrol hiervan moet uiterlijk 2024 een aanvang nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-19T15:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.