Antwerpen zet in op big data

Haven Antwerpen

De stad Antwerpen heeft de bedrijven Mobistar en Cropland aangesproken om samen te werken op het gebied van veiligheid op evenementen en de optimalisatie van de Antwerpse stadsdiensten. Nieuwe big data toepassingen die beide spelers implementeren, zullen de dagelijkse werking van de stad Antwerpen en vooral tijdens de organisatie van grote evenementen significant optimaliseren.

De stad Antwerpen zet al langer in op mobiele data, Wi-Fi-technologie of andere technologieën om publiekstellingen uit te voeren. Dit kadert in het beleid van de stad om zoveel mogelijk via marktonderzoek en objectieve data na te gaan wat de impact is van het toeristisch-, recreatief-, horeca- en detailhandelsbeleid. Ook de Antwerpse veiligheidsdiensten maken gebruik van deze data.

Mobistar, Cropland en de stad Antwerpen maakten gisteren bekend dat ze intensief gaan samenwerken om te onderzoeken hoe het de eventcoördinatie en de dienstverlening voor toeristen nog verder kan verbeteren. Daarbij staan veiligheid en mobiliteit centraal.

In 2015 voerden Cropland en Mobistar tests uit in verband met crowd monitoring en tijdens de Sinksenfoor, het bezoek van de Reuzen, en de start van de Tour de France. Ook tijdens het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht was er ‘real time’ data streaming naar de commandowagen van de Politie. Mobistar leverde voor alle evenementen de anonieme data en Cropland verwerkte de resultaten in een dashboard en via rapporten. Zo was duidelijk te zien op welk moment er hoeveel mensen zich op welke locatie in de stad bevonden. De inzichten vormden een flinke toegevoegde waarde in de coördinatie van de veiligheid tijdens deze evenementen. De stad besliste daarop om de samenwerking met Cropland en Mobistar te verlengen.

Veiligheid tijdens grote evenementen

Mobistar en Cropland tekenen present voor een 10-tal evenementen dit jaar, waaronder de Antwerp 10 Miles & Marathon (17 april) en de Tall Ships Races (7 t/m 10 juli), waarbij ze de mensenmassa’s in real-time in kaart gaan brengen. Crowd monitoring biedt immers tal van nieuwe mogelijkheden voor Stad Antwerpen en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. Zo wordt onder andere gemeten wat de impact is van de weersomstandigheden op hoe de massa zich beweegt en ook de drukte op de in –en uitvalswegen naar het evenement worden in kaart gebracht, …

City crowd monitoring

Dagtoerisme, verblijfstoerisme en de organisatie van evenementen hebben een belangrijke economische impact op een stad. De marketing daaromtrent wordt voor steden en gemeenten steeds belangrijker. Crowd monitoring of het meten van aanwezigheid en beweging van groepen mensen is daarin een belangrijk onderdeel geworden de laatste jaren. Nieuwe meettechnieken en ‘big data’ analysetools maken het mogelijk om mobiele toestellen te detecteren en in kaart te brengen.

Data privacy wordt ten allen tijde gerespecteerd

De bronnen voor de analyses zijn anoniem gemaakte verkeersgegevens uit het Mobistar-netwerk. De gegevens worden anoniem gemaakt aan de bron en gefilterd via specifieke algoritmes om de regelgevingen met betrekking tot bescherming van de persoonsgegevens te allen tijde te kunnen respecteren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-15T10:07:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.