Hasseltse student bouwt tool voor big data berekening

Big Data

Jonny Daenen, ontwikkelde voor zijn doctoraatsonderzoek ‘Gumbo’, een systeem waarmee big data sneller en goedkoper geanalyseerd kunnen worden.

Aangezien het onmogelijk is alle big data manueel te analyseren en in de zee van data interessante patronen ontdekt dienen te worden, is er automatische software nodig. Bij big data gebeurt de analyse door meerdere computers. Maar wanneer de hoeveelheid data te groot wordt, dan heb je miljoenen machines nodig.

De kersverse doctor in de informatica voerde daarom onderzoek naar goedkopere en snellere berekeningsmethoden voor big data. Zijn aandacht ging daarbij vooral uit naar ‘parallel computing’, computertechnieken die meerdere databerekeningen tegelijkertijd doen. Hierdoor zijn er minder machines nodig, maar je moet niet langer wachten op het resultaat.

Gumbo draait onder Hadoop en kan voor een bepaald soort vragen snelle of goedkope antwoorden formuleren. Het systeem detecteert overlappingen en voorkomt dus dubbele berekeningen Gumbo is online beschikbaar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-30T10:56:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.