Oracle: autonome database komt op stoom

Beheerders bezorgd over gevolgen voor hun baan

Volgens Oracle kijkt de markt met interesse naar toepassingen voor autonome databases. De eerste implementaties zijn een feit en autonoom beheer en beveiliging zouden (volgens eigen onderzoek) hoog op het prioriteitenlijstje van it-beslissers staan. Dat stelt het bedrijf tijdens Oracle Open World Europe in Londen. Databasebeheerders zijn argwanender, gaat automatisering of zelfs het volledig uit handen geven van het beheer banen kosten?

Tijdens Oracle Open World Europe, dat van 16 tot en met 17 januari 2019 wordt gehouden in congrescentrum ExCeL in Londen, zet Oracle de autonome database veelvuldig in de spotlight. Oracle kwam in 2018 de markt op met de in 2017 aangekondigde autonome database.

'Oracle-klanten en geïnteresseerden zijn inmiddels gestart met de eerste projecten, performance test en er worden businesscases uitgewerkt', meldt Accenture. Computable sprak met Armand Malais die  verantwoordelijk is voor de Oracle-klanten van Accenture in de Benelux en Frankrijk. 

Op dit moment bestaat het aanbod uit twee autonome databasediensten die voor specifieke workloads geoptimaliseerd zijn. Atonomous Data Warehouse (ADW) is gericht op datawarehouse-concepten en machine learning-toepassingen. De tweede variant, Atonomous Transaction Processing (ATP), draait om toepassingen voor de verwerking van grote hoeveelheden transactiedata en rapportagetoepassingen. Ook zijn er koppelingen met development-platformen voor apps.

ADW en ATP

In Oracle’s concept van de autonome database definieert de gebruiker bepaalde serviceniveau’s en gaat de database met die opdracht aan het werk. De dienst biedt bovendien geautomatiseerde beveiligingsopties en grijpt automatisch in als de database uit dreigt te vallen. De leverancier en partners zeggen nieuwe klantgroepen aan te boren onder bedrijven die op zoek zijn naar tijdelijke uitbreiding van hun databasecapaciteit en onvoldoende kennis of mankracht hebben om deze te beheren. Ook bestaande klanten stappen over.

Dat moet zorgen voor minder manuren voor het beheer van die omgevingen, minder fouten en lagere beheerkosten. Ook de betrouwbaarheid en de beveiliging moeten door het geautomatiseerde beheer versterkt worden. Bijvoorbeeld doordat updates en security patches automatisch plaatsvinden.

Oracle maakt gebruik van allerlei technologieën die het de afgelopen jaren ontwikkelde voor het automatiseren van beheer en hardware-infrastructuren voor cloudomgevingen. Die hardware en beheeroplossingen worden nu aangeboden voor specifieke workloads in toegepaste diensten, zoals de eerder genoemde Autonomous Data Warehouse (ADW) en Atonomous Transaction Processing (ATP).

Gevolgen voor dba’s

Oracle meldt dat de automatisering gevolgen heeft voor het werk van database administrators (dba’s). Zij kunnen zich volgens de leverancier meer richten op innovatie en zijn minder of geen tijd meer kwijt aan standaardtaken.

Bij de aankondiging van de autonome database in 2017 zette het bedrijf een video online om in te gaan op de gevolgen voor dba’s. Daarin reageert het bedrijf op de vragen en angsten van dba’s die vrezen dat ze door de autonome database hun werk verliezen.

Oracle over gevolgen voor dba's

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-17T11:40:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.