KU Leuven: Messi beste voetballer ter wereld

Voetbal kampioen

Het is kiezen tussen Coca-Cola of Pepsi-Cola. Zo is het ook in het voetbal: Messi of Ronaldo? De twee wisselden elkaar vaak af in de uitreiking van de Gouden Bal. Maar wie is de beste? Datawetenschappers van de KU Leuven hebben het antwoord gevonden.

Lionel Messi is nummer één. Dat vinden althans wetenschappers van de KU Leuven, in samenwerking met het Nederlandse databedrijf Scisports. De twee instanties ontwikkelden een model waarbij elke actie in een voetbalwedstrijd een bepaalde waardering krijgt. Hoe waardevoller die actie (lees: de kans op een doelpunt doen toenemen of die kans net doen verminderen), hoe hoger de score.

Zulke oefening neigt al snel naar big data. In totaal zou het gemiddeld om 1.600 acties per match gaan die worden gequoteerd. Het onderzoek van de KU Leuven en Scisports richt zich op zevenhonderd spelers uit de Engelse en Spaanse topcompetities in de vier seizoenen tot en met 2017-2018.

Eén speler steekt er dus duidelijk bovenuit: Messi, die nagenoeg zijn hele (professionele) carrière al bij Barcelona speelt. De Argentijn koppelt een hoog aantal acties aan een hoge waarde per actie.

Eden Hazard

Het model van de KU Leuven bevestigt de focus van de professionele voetbalsport in data en analytics. Voetbalclubs zetten volop in op datateams die bijzonder complexe wiskundige modellen bouwen om de echte waarde van spelers en teams beter in te schatten, ook in functie van transfers.

Het onderzoek voorspelt ook, zo merkt de krant De Tijd op, dat Eden Hazard een goede opvolger is voor Ronaldo na zijn vertrek bij Real Madrid.

In een interview met Computable roemde Scisports-oprichter Giels Brouwer de Belgische voetballer nog omdat Hazard op een uitzonderlijk hoge snelheid kan dribbelen. Zijn analyses lijken die inschatting, en dus ook de waarde van Hazard, alvast te bevestigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-21T11:32:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.