Europese Commissie wil uniforme EU-markt voor data

De Europese Commissie wil één grote Europese markt creëren voor data. Daarmee moet tegenwicht worden geboden aan de technologische grootmachten uit Silicon Valley en hun Chinese tegenhangers die door de Staat worden gesteund.

Thierry Breton, eurocommissaris voor de interne markt, zei dat Europa het moet hebben van een uniforme markt voor data. Tegelijk wil hij de macht van Amerikaanse hyperscalers als Google, Facebook en Amazon terugdringen, met name als het gaat om hun controle over de data. Wat betreft deze data moet Europa minder afhankelijk worden van Amerika, zei hij.

De slag om industriële data is thans begonnen. Europa is daarbij het voornaamste slagveld. Want Europa heeft de grootste industriële basis, meent Breton. 'De winnaars van vandaag zullen niet de winnaars van morgen zijn,' voorspelt deze belangrijke eurocommissaris, ex-topman van Atos.

Hij zei verder dat onze maatschappij een enorme hoeveelheid industriële en publieke data voortbrengt. Dat zal de manier waarop we produceren, consumeren en leven ingrijpend veranderen. 'Ik wil dat de Europese zakenwereld en onze vele mkb-bedrijven toegang krijgen tot deze data en waarde kunnen scheppen voor de Europeanen. Ook de ontwikkeling van applicaties op gebied van artificiële intelligentie valt daaronder.' Volgens Breton heeft Europa alle kaarten in handen om leidend te kunnen worden in deze 'Big Data' race. Hij stelde ook dat we technologisch souverein, industrieel leidend en concurrerend kunnen blijven. 

Vertrouwenwekkende ai

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft Europa ook alles om wereldleider te worden bij veilige systemen voor artificiële intelligentie (ai). 'We hebben uitstekende onderzoekscentra, veilige digitale systemen en een goede positie bij robotica. Ook onze maakindustrie en dienstverlening zijn concurrerend.'

In een Witboek presenteert de Commissie een raamwerk voor vertrouwenwekkende ai. Doel is samen met het bedrijfsleven alle hulpbronnen over de hele waardeketen te mobiliseren. Ook het mkb moet daarbij worden betrokken. Omdat ai-systemen complex zijn en aanzienlijke risico's met zich meebrengen, is het bouwen van vertrouwen essentieel. Heldere regels moeten er komen gericht op ai-systemen met een hoog risico. Die regels mogen niet belemmerend werken voor ai-systemen met een lager risico. Ook zal veel aandacht worden besteed aan de ethische kanten van ai. Europa wil daarbij een voortrekkersrol spelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-20T11:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.