Lastpass-kluizen en klantgegevens toch gehackt

Het is criminelen toch gelukt om klantgegevens en data in de wachtwoordkluizen van Lastpass te ontvreemden. De informatie in de kluizen is echter versleuteld en kan enkel aan de client side worden ontsleuteld via het hoofdwachtwoord. Het risico op misbruik is beperkt, zolang de gebruiker een sterk hoofdwachtwoord heeft, deze nergens anders inzet en phishingberichten negeert. Dat meldt Lastpass aan zijn klanten.

Met ruim 25 miljoen gebruikers is Lastpass een van 's wereld populairste wachtwoordmanagers. Mensen gebruiken de toepassing voor het beheer van digitale inloggegevens en andere gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens. Je hoeft slechts één hoofdwachtwoord te onthouden en in te voeren, waarna de tool bij elk inlogscherm dat je bezoekt, de bijbehorende gebruikersnaam en wachtwoorden invult. Deze informatie is versleuteld opgeslagen.

In augustus 2022 was het bedrijf doelwit van een digitale inbraak. Daarbij zouden criminelen via een gecompromitteerde medewerkersaccount toegang hebben gekregen tot een deel van de ontwikkelomgeving en delen van de softwarecode. Volgens de leverancier is de ontwikkelomgeving strikt gescheiden van de productieomgeving en staan beide omgevingen in on-premises datacenters. De data zijn opgeslagen in de cloud.

Klantgegevens en kluizen

In november sloegen de cybercriminelen nogmaals toe, meldt het bedrijf nu. Daarbij maakten ze klantgegevens buit, zoals factuuradressen, mailadressen, telefoonnummers, namen en ip-adressen. Met deze informatie kunnen ze proberen het hoofdwachtwoord te ontcijferen of te bemachtigen door phishing, het om de tuin leiden van gebruikers.

Bovendien bemachtigden ze een back-up van de versleutelde gegevens in de wachtwoordkluizen van gebruikers. Als de criminelen ook het hoofdwachtwoord achterhalen, kunnen ze de gegevens in de back-up ontsleutelen. En dus adviseert Lastpass zijn klanten om alert te zijn op phishing e-mailberichten en telefoonoproepen en het hoofdwachtwoord nooit te delen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-23T17:06:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.