Gratis parkeren in Antwerpen door cyberaanval

Schade door hack bedraagt tientallen miljoenen

Door de cyberaanval in december lagen heel wat informaticasystemen van de stad Antwerpen plat. Het gevolg was dat parkeerwachters al wekenlang niet kunnen controleren of iemand een parkeerticket had gekocht. Al is dat lang niet de enige kost die de stad overhoudt aan de cyberperikelen.

Sinds de cyberaanval van hackerscollectief Play ontsnappen zwartparkeerders in Antwerpen aan een boete of parkeerretributie. De stad Antwerpen schat zo 1,2 miljoen euro aan inkomsten uit parkeertickets te missen. De problemen moeten evenwel spoedig verholpen zijn, want eind deze week zou het terug mogelijk zijn om parkeertickets te controleren.

Al zijn er nog andere zaken die niet kunnen geverifieerd worden. Zo is de controle op wagens in de lage-emissiezone (LEZ) via de ANPR-camera’s sinds 6 december niet mogelijk, waardoor er ook hier geen boetes konden worden uitgeschreven. Daarnaast was het niet mogelijk om een vergunning voor één of meerdere dagen aan te kopen om toegang te krijgen met een wagen.

70 miljoen euro

De bestrijding van de cyberaanval dreigt alvast een prijzige kwestie te worden. De rekening loopt op door de overuren die het personeel van het stedelijk informaticacentrum Digipolis maakte. Maar ook de andere ambtenaren van de stad klopten de voorbije weken vaak overuren. En dan zijn er nog de kosten voor de inzet van externe specialisten, zoals voor het response team. Bovendien moet een deel van het informaticasysteem, en bijhorende policy, worden aangepast en bijgestuurd.

Volgens Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën en Mobiliteit, zou de schade oplopen tot ongeveer 70 miljoen euro, zo vertelde hij aan dagblad het Nieuwsblad. ‘Meer dan de coronacrisis en de opvang van Oekraïense vluchtelingen’, opperde hij.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-05T10:14:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.