Isoc.nl laat sneller vinden met Topic Maps

Isoc.nl organiseert morgen bij de universiteit van Utrecht een bijeenkomst over Topic Maps. Die xml-variant is onlangs verheven tot ISO-standaard (ISO 13250).

Topic Maps zijn georganiseerd rond onderwerpen, waarbij een topic een item uit de werkelijkheid representeert. Deze aanpak maakt het mogelijk op een hoger niveau te navigeren binnen kennissystemen, wat het zoeken (en vinden) van informatie moet versnellen. Topic Maps ondersteunt het mengen van indexen, zodat semantisch heterogene informatie gecombineerd en flexibel geclassificeerd kan worden.

Het gebruik van Topic Maps zit in de lift door de beschikbaarheid van de xml-standaard gecombineer met een aantal volwassen softwareproducenten die deze standaard gebruiken. Naast het Noorse Ontopia, het Britse NetworkedPlanet en Moresophy van het Franse Mondeca zijn in Nederland het kleinere Morpheus, Diderot Track en Genias Benelux bezig met Topic Maps.

Dit soort software wordt ingezet om data semi-automatisch te ontsluiten uit bestaande bronnen en die om te zetten naar Topic Maps. Vervolgens is deze informatie te ontsluiten via kwalitatieve business intelligence of simpelweg toegankelijk via een website. In Noorwegen werken een aantal ministeries al met Topic Maps. In Nederland heeft de Belastingdienst zijn informatie met dit soort software toegankelijk gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-04T14:29:00.000Z Sytse van der Schaaf


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.