Angular populairste framework .Net-ontwikkelaars

Het open-source web-applicatie-framework Angular is met afstand het populairste core framework onder .NET-webontwikkelaars (56 procent). Na dat framework, dat vooral vanuit Google wordt ondersteund, volgt op ruime afstand Knockout. Dat is met een aandeel van ongeveer 8 procent het één na populairste framework. React (3 procent), Aureila, Ember, Meteor en Backbone (die allen een aandeel hebben van 1 procent) zijn andere frameworks die genoemd worden. 8 procent gebruikt een ander framework waarvan het aandeel onder de 1 procent komt. 21 procent geeft aan webapps te ontwikkelen zonder Javascript.

Dat blijkt uit onderzoek van Progress naar trends onder .Net-ontwikkelaars. Uit de vragenronde onder ruim duizend respondenten komt naar voren dat de ontwikkelaars cross-platform ontwikkeling en open source bijdragen aan .Net-ontwikkeling binnen bedrijven toejuichen. Ontwikkelaars geven de voorkeur aan het web als platform. Respondenten ontwikkelen applicaties voor responsive web (49 procent), desktop web (45 procent) en Windows desktop (30 procent).

Meer dan de helft van de web-ontwikkelaars gebruikt responsive web-technieken om applicaties voor desktop en mobiel te maken Html is de voorkeurstaal van 38 procent van de desktop-ontwikkelaars en van 78 procent van de web-ontwikkelaars. C# is met 83 procent aandeel de meestgebruikte programmeertaal. De onderzoekers: 'ASP.Net Web Forms wordt nog steeds gebruikt door verschillende ontwikkelaars die bezig zijn met nieuwe applicaties. 34 procent van de desktop web-ontwikkelaars en 29 procent van de responsive web-ontwikkelaars geven aan hier nog gebruik van te maken.'

Open source

'Ontwikkelaars zijn steeds meer geïnteresseerd in cross-platform en oss-ontwikkeling: 38 procent van de respondenten is onder de indruk van de mogelijkheid om met .Net-applicaties cross-platform te werken 43 procent vindt open source en cross-platform .Net Core ‘een droom die uitkomt’, stellen de onderzoekers.

Voor native mobile-ontwikkelaars blijft Xamarin favoriet (62 procent) en voor hybrid/compiled mobile-ontwikkelaars is dat Apache Cordova (43 procent). De onderzoekers vinden het opvallend dat 63 procent van de respondenten niet wil werken op een Mac, maar 29 procent wel een iPhone bezit.

Windows

Volgens de onderzoekers wordt Universal Windows Platform (UWP) langzaam maar zeker geadopteerd door ontwikkelaars. De meerderheid van de respondenten is nog steeds onbekend met UWP (44 procent van de Windows desktop-ontwikkelaars, 58 procent van de web-ontwikkelaars en 41 procent van de mobile-ontwikkelaars), maar respectievelijk 27 procent, 19 procent en 35 procent maakt al gebruik van de mogelijkheden om eenmalig een code te schrijven, die op elk systeem kan worden gebruikt.

Het volledige onderzoek biedt ook inzicht in onder andere ide-voorkeuren, code editors, rapportage, command line tooling, package managers, xaml en mobiele hardware. Klik hier voor het volledige rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-18T11:48:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.