Managed hosting door True

Software Belfius weigert dienst

Computer van bank niet ingesteld op negatieve rente

Foto: Shutterstock.com

Het softwarepakket van de bank Belfius moet afrekenen met negatieve hypotheekrentes. Hierdoor moet de bank aan een aantal klanten net geld betalen in plaats van dat te incasseren. Maar de computer weigert hiervoor dienst.

Het bericht staat vandaag in De Tijd. De situatie komt voort uit het feit dat een aantal Belfius-klanten met een woonkrediet door de lage rentestanden te maken hebben met negatieve rente. Het gaat hier meer bepaald om de formules met een variabel hypotheektarief die qua rentepercentage onder nul gaan. Een uitzonderlijke situatie.

In realiteit komt het erop neer dat Belfius de klant moet betalen in plaats van omgekeerd. Iets wat Belfius aanvankelijk weigerde, maar uiteindelijk wel aangaf om dat alsnog te doen.

Computer: altijd gelijk

Nu blijkt dat het it-systeem die berekeningen dus niet kan ondersteunen. Het gaat op een hiaat in het softwarepakket dat de hypotheekberekeningen ondersteunt. De plaatselijke bankbediende kan dus niet anders dan in dergelijke gevallen zijn of haar rekenmachine boven te halen.

Bij Belfius roepen ze deze lacune aan om te bevestigen dat het nooit de bedoeling is geweest om een negatieve rente op hypothecaire leningen toe te kennen. Of hoe de computer altijd gelijk heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.