Atos deelt programmeertools quantum computing

Foto: Rik Sanders

Atos is een programma gestart waarbij het onderzoekers, studenten en ontwikkelaars voorziet van quantum-programmeertools. Daarmee kunnen zij op hun eigen desktop quantum computing programma's ontwikkelen, simuleren en testen. Het Franse it-concern verwacht hiermee de drempel, om aan de slag te gaan met quantum computing, te verlagen en het aantal innovaties op dit vlak te laten stijgen.

Atos maakte het nieuws bekend tijdens zijn vierde 'Atos Technology Days', een evenement dat vorige week in Parijs plaatsvond. Het bedrijf bracht achttien maanden geleden een quantumsimulator op de markt, een commercieel systeem dat in staat is om taken tot veertig quantumbits (qubits) te simuleren. Deze Atos Quantum Learning Machine (QLM) is met name bedoeld voor universiteiten en onderzoeksinstellingen; zo heeft in Nederland de ict-infrastructuurdienstverlener voor het onderzoek en hoger onderwijs Surfsara een QLM staan.

Als afgeleide van de QLM is Atos nu het programma myQLM gestart waarin het een aantal tools beschikbaar stelt. Daarmee kunnen gebruikers in een Python-omgeving quantumprogramma's op hun eigen desktop ontwikkelen, testen en simuleren. Het it-bedrijf heeft ter ondersteuning een myQLM-gebruikerscommunity opgericht. Ook zegt Atos te zorgen voor open source-tools voor de aansluiting van een myQLM-omgeving met andere quantum computing-omgevingen.

De Atos QLM is een quantumsimulatieomgeving op locatie, ontworpen voor quantumsoftwareontwikkelaars om quantumalgoritmen te genereren. Onderzoekers, ingenieurs en studenten kunnen hiermee experimenteren met quantum computing. Het ontwerp van QML is gebaseerd op supercomputer Bull Sequana van Atos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T18:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.