Europa krijgt op acht locaties supercomputers

Drie van acht EuroHPC-machines zouden in top tien van krachtigste computers staan

Op voorlopig acht locaties in de Europese Unie (EU) verschijnen binnenkort nieuwe supercomputers. De Europese Commissie heeft de locaties geselecteerd in het kader van het stimuleringsprogramma EuroHPC, waarvoor een miljard euro aan subsidies beschikbaar is.

De eerste supercomputers die via de European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC) worden opgetuigd, komen in Barcelona (Spanje), Bologna (Italië), Kajaani (Finland), Minho (Portugal), Ostrava (Tsjechië), Bissen (Luxemburg), Sofia (Bulgarije) en Maribor (Slovenië).

Wetenschap, bedrijfsleven en overheden krijgen via kenniscentra toegang tot de supercomputers. De machines worden ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, zoals gepersonaliseerde geneeskunde, nieuwe medicijnen en materialen, bio-engineering, weersvoorspellingen en klimaatverandering. 

840 miljoen euro

EuroHPC is het samenwerkingsverband van diverse Europese landen dat deze locaties gaat exploiteren. Samen met de EU trekken deze lidstaten hiervoor in totaal alvast 840 miljoen euro uit. Het samenwerkingsverband werd in het najaar van 2018 aangekondigd en loopt in elk geval tot eind 2026. Het bedrijfsleven stelt ook 400 miljoen euro beschikbaar.

Samen met de centra wil EuroHPC onder meer drie supercomputers met een capaciteit van 150 petaflops (150 miljoen miljard berekeningen per seconde) aanschaffen. Deze machines zouden in de wereldwijde top tien  van krachtigste computers terechtkomen. Ze zouden vier tot vijf maal zoveel rekenkracht hebben als de huidige top van supercomputers in Europa. De andere vijf nieuw te bouwen supercomputers van EuroHPC krijgen een capaciteit van minstens 4 petaflops (4 miljoen miljard berekeningen per seconde).

Grootse ambities

De Europese Unie heeft grootse ambities op het gebied van supercomputing. Brussel wil de achterstand op landen als China, Japan en de VS inlopen. Deze landen zijn momenteel veel verder met de ontwikkeling en inzet van supercomputers.

Sinds mei 2018 hebben supercomputers topprioriteit bij de vaststelling van de volgende Europese langetermijnbegroting. Op die begroting staat een bedrag van 2,7 miljard euro voor de financiering van supercomputers tussen 2021 en 2027. Met dat bedrag zou EuroHPC tegen 2023 zelfs exoschaalcomputers kunnen aanschaffen. Zulke machines hebben een capaciteit van duizend petaflops (1000 miljoen miljard berekeningen per seconde).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-16T11:02:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.