IBM opensourcet instructieset Power-chips

Binnenkort kunnen derden zelf technologie ontwikkelen die gebruikmaakt van architectuur van processoren uit de IBM Power Series. Eigenaar IBM maakt daartoe de instructieset van de populaire Power-reeks beschikbaar als open source. Bovendien komt het beheer van de chiplicenties onder auspiciën van de Linux Foundation.

Door de architectuur van de instructieset (ISA: Instruction Set Architecture) te opensourcen, kunnen andere fabrikanten de Power-processoren licentievrij en patentvrij inzetten bij hun producten. Dit versnelt innovatie, is het idee.

IBM werkt al geruime tijd aan het openstellen van zijn serie Power-chips, waarvan de eerste versie verscheen in 1985. In 1991 richtte IBM de PowerPC Alliance op, samen met Apple en Motorola. In 2004 blies de techreus zijn ecosysteem rond de Power Series nieuw leven in met het initiatief Power.org en sinds 2013 is onder meer de Power chip-instructieset in licentie ondergebracht in de OpenPower Foundation.

Linux Foundation

Deze OpenPower Foundation, een samenwerking tussen onder meer IBM, Google en Nvidia, wordt onderdeel van de Linux Foundation. Deze maatregel zou open governance en dus transparant toezicht op het gebruik van de technologie moeten stimuleren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-21T16:44:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.