Cloud native computing stoomt op

Het ecosysteem rond Kubernetes begint snel volwassen te worden. Veel nieuwe softwaretechniek wordt thans ook in productie gebruikt. De fase van experimenteren is snel voorbij.

Het gebruik van cloud native technologieën begint mainstream te worden. Containers waarin applicaties zitten verpakt, worden de basis voor de bouw van een cloud native infrastructuur. Steeds meer containers komen ook echt in productie in plaats van alleen in de testfase. Momenteel is dat al 84 procent, terwijl dat in 2016 nog maar 23 procent was.

De Cloud Native Computing Foundation (CNCF) die onder de Linux Foundation valt, meldt dat in haar jaaroverzicht over 2019. De uitrol van containertechnologie neemt toe. Ook de snelheid waarmee dit gebeurt, wordt steeds groter. Bij de 'volwassen' technologieprojecten die de CNCF onder haar hoede heeft zoals Kubernetes, Prometheus, Envoy, CoreDNS, containerd en Fluend, betreft meer dan de helft van het gebruik 'productie'. De tijd is voorbij dat dit soort technieken alleen maar vrijblijvend werden uitgetest. Eindgebruikers werken nu ook echt mee.

Ook bij technologieën die een minder hoog niveau van volwassenheid hebben bereikt, neemt het gebruik in productie toe. Uit het jaaroverzicht blijkt dat 78 procent van de respondenten Kubernetes in productie gebruikt, het orkestratieplatform voor uitrollen van code in de cloud. Dat is een forse vooruitgang vergeleken met een jaar eerder toen dit percentage 58 bedroeg.

Linux van de infrastructuur

Kubernetes wordt het Linux van de moderne infrastructuur. Als middleware wordt het tussen applicaties en de infrastructuur geplaatst. Ook bij Prometheus, een opensource-toolkit voor monitoring en alerts, is het percentage productie (72 procent) toegenomen. CoreDNS, een Kubernetes cluster DNS, zit op 69 procent. Fluentd, een multi-purpose data collector, komt tot 64 procent. 

Ook allerlei recente toevoegingen aan het ecoysteem rond het Kubernetes-opensourceproject beginnen aan te slaan. 18 procent geeft aan een service mesh in productie te hebben. Bij service mesh staat de applicatielogica onafhankelijk van de netwerktopologie, load balancing en service discovery.

Service mesh

Hoopgevend is ook dat 47 procent het gebruik van service mesh in hun organisatie evalueert. Ten minste 41 procent gebruikt serverless computing. Bij deze snel opkomende software-architectuur hoeft de ontwikkelaar van apps zich niet meer druk te maken over de onderliggende infrastructuur.

De CNCF constateert verder een toename in het aantal CI/CD-tools, een pijpleiding voor software-ontwikkeling waarbij 'continuous integration' wordt gecombineerd met 'continuous delivery' of 'continuous deployment'. Ook de betrouwbaarheid van deze tools wordt steeds groter, aldus de CNCF. 

Cloud native software vereenvoudigt de bouw van complexe applicaties, stelt de CNCF. Tegelijkertijd kunnen organisaties deze applicaties sneller ontwikkelen en uitrollen. Veel nieuwe projecten op gebied van serverless, service mesh en opslag profiteren mee van de opmars die containers maken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-05T16:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.