Top 20 programmeertalen krijgt opvallende nieuwkomer

Java, C en Python, dat zijn de meeste vooraanstaande programmeertalen in de Tiobe-index top 20. De meeste aandacht gaat naar een opvallende nieuwkomer in de lijst: Scratch.

De grafische graphical block-based programmeertaal Scratch is gemaakt om kinderen te leren programmeren. In die zin is een plek tussen technologieën en talen als R, PHP en Visual basic een beetje vreemd. Bovenaan de lijst staan Java, C, Python, C++ en C#.

Scratch komt binnen op plek nummer 20, bij de vorige editie stond het nog op plaats 27. Het is daarmee de grootste stijgers in de lijst, samen met R, Swift, Go en PL/SQL.

Vijftig miljoen projecten

De opmars zegt veel over het succes van Scratch, zeker ook in tijden van corona. Volgens Paul Jansen, ceo van Tiobe software, zijn er in totaal meer dan vijftig miljoen projecten ‘geschreven’ in Scratch.

Elke maand worden er een miljoen nieuwe Scratch-projecten toegevoegd. ‘Aangezien computers steeds meer een integraal onderdeel van het leven worden, is het logisch dat talen om kinderen te leren programmeren populair worden’, aldus Jansen.

Coderdojo

Ook initiatieven als Coderdojo in België en Nederland maken actief gebruik van Scratch als programmeertaal. De laatste weken hebben zij hun events ook omgezet naar een virtueel format. 

De opmars van Scratch is tegelijk een overwinning. ‘Enkele jaren geleden was er concurrentie tussen Scratch en Alice welke taal de Logo-programmeertaal van de moderne tijd zou worden’, aldus Jansen. ‘Maar Alice staat nu op positie negentig van de Tiobe-index, dus het lijkt duidelijk wie er heeft gewonnen.’

Mogelijke redenen hiervoor zijn, volgens hem, dat Scratch makkelijker te leren is en wordt ondersteund door bedrijven als Google en Intel.

Indicator

De Tiobe-programmeerindex is een bekende indicator voor de populariteit van de programmeertalen. De index wordt één keer per maand bijgewerkt. De ranking van de talen is gebaseerd op het aantal geschoolde gebruikers wereldwijd, cursussen en externe leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-20T10:47:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.