Luxe-exemplaar iPhone 12 krijgt ar-toepassing

De twee luxe versies van de iPhone 12 zijn klaar voor geavanceerde augmented reality. Met de toestellen zijn via een bijpassende app een persoon of voorwerp in een ruimte te projecteren en is bijvoorbeeld te zien hoe een kledingstuk staat of hoe een meubelstuk in een interieur past.

De duurdere modellen iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max - gepresenteerd tijdens het virtuele Apple Event - hebben een Lidar (Light Detection And Ranging Of Laser Imaging Detection And Ranging)-scanner aan boord. Deze sensor meet afstanden in de omgeving van de telefoon en herkent 3d-objecten. Apple introduceerde de scanner eerder in de iPad Pro.

Nu Lidar in high-end-smartphones opduikt, wordt het interessanter hiervoor apps te ontwikkelen. Zoals Apple's AR Measure-app, een meet-app waarmee nauwkeurig de omvang van een vloertegel is op te meten als je de camera op een stenen vloer richt. Ook is in een handomdraai te zien welke lengte iemand heeft. 

De Lidar-techniek maakt een snelle opgang. Deze sensoren vormen de basis voor zelfrijdende auto's. Ze meten de afstand tot objecten door ze te belichten en te kijken hoe snel deze stralen terugkaatsen. De toepassingen worden steeds breder. Behalve in autonome voertuigen vindt inbouw plaats in bijvoorbeeld robots. Ook de game-industrie werkt aan toepassingen.

Technisch is de vooruitgang groot. Sommige Lidar-sensoren voor de auto-industrie kunnen gemakkelijk tweehonderd meter ver zien. Het Amerikaanse Luminar Technologies heeft al een Lidar die de 250 meter haalt.

Verbeterde prestaties

Apple mikt vooral op augmented reality (ar). Ook de nieuwe A14 Bionic-chip waarmee de iPhone 12 is uitgerust, kan daar mee overweg. Deze chip verbetert de prestaties in het algemeen met veertig procent, claimt de fabrikant. De A14 beschikt over twee cores voor het zware rekenwerk en vier ‘efficiënte’ cores voor lichtere taken om energie te besparen.

De cpu die tot 50 procent sneller werkt, zou volgens Apple de snelste smartphone chip ter wereld zijn. De grafische processor (gpu) die uit vier rekenkernen bestaat, is tot 50 procent sneller. Ook de neural engine die dient voor machine learning is sterk verbeterd. Deze chip, ook wel machine learning controller genaamd, kent nu zestien in plaats van acht rekenkernen. Daardoor is hij tot 80 procent sneller. Per seconde kan deze elf biljoen operaties doen.

Tenslotte is er nog een machine learning accelerator die tot 70 procent sneller is. Door de rekenkracht op een veel hoger niveau te brengen neemt Apple een voorschot op de toekomst. De huidige games zijn nog niet zo geavanceerd dat ze hier volledig gebruik van kunnen maken. De overmaat aan rekenkracht verlengt de economische levensduur van de iPhone.

Scherm en glas

Apple stopt de Super Retina XDR-schermen, een eigen verbeterde versie van OLED, nu ook in de standaard iPhone 12. Dit betekent een grotere helderheid en een meer nauwkeurige weergave van de kleuren. 

Sterk verbeterd is de duurzaamheid  van het glas. Apple claimt dat het nieuwe Ceramic Shield-glas van Corning vier keer beter een val doorstaat. Nooit eerder is zo veel vooruitgang geboekt op dit gebied.

Apple-topman Tim Cook legde in zijn presentatie veel nadruk op 5G. Alle nieuwe modellen kunnen deze nieuwe netwerken aan. Verizon-topman Hans Vestberg wees op voordelen als een grotere capaciteit waardoor de netwerken minder snel vollopen en de veel kortere reactietijden. Daarbij werden cijfers genoemd die zijn gebaseerd op Ultra Wideband, ook wel mmWave genaamd, een techniek die voorlopig niet naar Nederland komt. 

Lenzen

Apple introduceert verder vier iPhones. Naast het standaardmodel iPhone 12 met een scherm heeft van 6,1 inch, komt de iPhone 12 Mini (5,4 inch). Liefhebbers van kleinere schermen hebben daar om gevraagd, aldus Apple. Beide toestellen zijn beschikbaar in de kleuren zwart, wit, rood, blauw en groen. Ze hebben een camera met twee lenzen, een groothoek- en ultra-groothoeklens met f/1,6. Er komen edities met 64, 128 en 256 GB. Vrijdag 23 oktober moet de iPhone 12 in de winkel liggen voor 909 euro. De Mini (809 euro) komt medio november uit.

De nieuwe Pro-modellen worden van een betere camera voorzien dan de standaard modellen. Vooral bij weinig licht presteren de twee duurdere versies beter. De iPhone 12 Pro (6,1 inch, 1159 euro) krijgt een camera met drie lenzen en de genoemde Lidar. Naast de groothoek- en ultragroothoek-lens heeft deze ook een telelens (52 mm). Vernieuwd is de groothoeklens die dankzij zeven optische elementen een betere beeldkwaliteit geeft. Het systeem biedt 4x optische zoom. 

Het vlaggenschip van Apple wordt de iPhone 12 Pro Max (1259 euro). Vergeleken met de 12 Pro heeft deze een groter scherm (6,7 inch) en een sterkere telelens (65 mm, 5x optische zoom). Beide modellen zijn in de kleuren goud, zilver, grafiet en blauw verkrijgbaar. De 12 Pro komt 16 oktober uit, de 12 Pro Max medio november. Er komen edities van 128, 256 en 512 GB.

Update: dit artikel is aangevuld om 23.31.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-13T23:31:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.