ASML sleept grote order van TSMC in de wacht

De Taiwanese chipmaker TSMC heeft voor volgend jaar ten minste dertien nieuwe euv-machines (extreme ultraviolet straling) besteld bij ASML. De grootste 'pure’ chipbakker ter wereld, die qua productietechniek ver voor ligt op Intel, wil zijn 5-nanometerproductiecapaciteit snel uitbreiden. Het bedrijf bereidt zich zelfs voor op de introductie van chips met nog kleinere details. Deze chips zijn gebaseerd op het 3-nanometerproductieproces.

Dit meldt de doorgaans goed geïnformeerde vakpublicatie DigiTimes. De order is nog niet officieel bevestigd.

TSMC behoort al geruime tijd tot de grootste klanten van chipmachinefabrikant ASML. Afgelopen zomer opende ASML op Taiwan een nieuw trainingscentrum voor de Aziatische markt dat jaarlijks 360 euv-ontwikkelaars moet klaarstomen. 

ASML heeft goede afzetverwachtingen maar is kwetsbaar voor de geopolitiek. Afgelopen zondag lichtte ASML-topman Peter Wennink dat toe in het Nederlandse televisieprogramma 'Buitenhof'. Hij legde uit dat de VS het begrip 'nationale veiligheid’ steeds ruimer interpreteren. Ook de economische concurrentiekracht valt daaronder. De ASML-topman beschouwt de toenemende spanningen tussen Amerika en China dan ook als een technologieoorlog. Deze verhevigt zich naarmate de technologische voorsprong van Amerika afneemt. ASML zit wat dat betreft tussen twee vuren in. De chipmachinemaker uit Veldhoven levert zowel aan de VS als aan China en wil dat zo houden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-17T13:00:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.