Red Hat neemt afscheid van CentOS

Deel Linux-gemeenschap geschokt en boos op IBM

Red Hat zal CentOS8 niet verder ondersteunen dan december 2021. Feitelijk betekent dit dat CentOS nu een dood project is. Voor een deel van de Linux-gemeenschap komt dit als een schok en wijst het IBM als kwade genius aan: een poging om gebruikers over te halen naar Red Hat Linux Enterprise (RHEL), waarvoor betaald moet worden, terwijl CentOS een RHEL-alternatief is zonder het supportcontract.

In 2014 zag Red Hat het potentieel en de voordelen voor haar ecosysteem in en bracht het het CentOS-team in huis. Als onderdeel van deze regeling kreeg Red Hat effectief de controle over het CentOS-bestuursorgaan.

Red Hat's Karsten Wade, een Senior Community Architect en lid van het CentOS-bestuur, heeft de beslissing om CentOS Linux af te schaffen ten gunste van CentOS Stream verdedigd, door te zeggen dat de twee projecten ‘antithetisch’ waren en dat Stream in de meeste gevallen een bevredigende vervanging is. Dit blijkt in een interview op The Register. CentOS Linux is stroomafwaarts van RHEL, terwijl CentOS Stream, geïntroduceerd in september 2019, stroomopwaarts is: het gaat op in RHEL, tenzij er problemen worden ontdekt.

Alle CentOS-varianten zijn vrij en CentOS Linux is begrijpelijkerwijs populair, omdat het de stabiliteit van RHEL combineert met vrije beschikbaarheid. Volgens de statistieken van W3Techs bijvoorbeeld heeft CentOS een aandeel van 18,5 procent van de websites, vergeleken met het aandeel van 1,5 procent van Red Hat.

Wade legde de noodzaak van CentOS Stream uit als een manier om het makkelijker te maken voor de gemeenschap om bij te dragen aan RHEL. Hij bevestigde dat de beslissing werd gedreven door Red Hat, die ‘het CentOS Project benaderde met zijn plan’, maar zei dat ‘het CentOS-bestuur er zijn handtekening onder zette’.

Niet zonder gevaar

Voor aanbieders van open source software is het altijd schipperen tussen werken met de gemeenschap die gratis software bouwt en winst maken met de ondersteuning daarvan. Wade geeft aan dat Red Hat twee uiteenlopende producten (CentOS Linux en CentOS Stream) in de lucht houdt en daarmee beide tekortdoet. De gemeenschap betwijfelt of dit het geval is en denkt dat de keuze te stoppen met CentOS Linux is ingegeven door de wens meer RHEL-licenties te verkopen.

De moeilijkheid voor Red Hat is dat, terwijl het vanuit een commercieel perspectief pijn kan doen om een project te ondersteunen dat een gratis alternatief voor zijn belangrijkste commerciële product creëert, het risico bestaat dat zonder CentOS Linux, gebruikers zullen overschakelen op alternatieven voor RHEL.

‘Het aanbrengen van grote veranderingen in een open-source-ecosysteem is niet zonder gevaar’, eindigt het artikel op The Register.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-24T11:51:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.