T-Systems bouwt gateway vaccinatiebewijzen WHO

T-Systems gaat een softwareoplossing bouwen voor de internationale uitwisseling van vaccinatiecertificaten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daartoe een contract afgesloten met de dochter van Deutsche Telekom.

Dit op qr-codes gebaseerde systeem gaat als standaardprocedure ook voor andere vaccinaties worden gebruikt zoals polio en gele koorts. De WHO wil haar 194 lidstaten straks een technisch kader bieden voor de invoering van digitale vaccinatiebewijzen.

T-Systems gaat eerst een gateway opzetten voor internationale vaccinatiebewijzen. Ze levert een centrale interface voor de grensoverschrijdende uitwisseling van bewijzen. Het systeem maakt het mogelijk om qr-codes op elektronische vaccinatiecertificaten over de landsgrenzen heen te controleren. De gateway moet voldoen aan de strenge Europese bepalingen voor de omgang met persoonsgegevens (GDPR).

Contact tracing

"Op de kosten van de Corona-Warn-app kwam in Duitsland veel kritiek"

T-Systems heeft eerder de European Federation Gateway Service (EFGS) opgezet. Deze dienst zorgt ervoor dat de contact tracing-apps van de EU-lidstaten grensoverschrijdend werken. Verder hebben de Duitsers een EU-gateway voor vaccinatiecertificaten ontwikkeld. Ook tal van niet-EU-landen gebruiken die. 

Eerder heeft T-Systems met SAP de Corona-Warn-app ontwikkeld, de Duitse variant van de CoronaMelder-app in Nederland en de Coronalert-app in België. Op de kosten van die app die inclusief de exploitatie van een call center zijn opgelopen tot 130 miljoen euro, kwam in Duitsland veel kritiek. Vergelijkbare apps kostten in sommige buurlanden aanzienlijk minder. 

De WHO ondersteunt haar leden bij de ontwikkeling van nationale en regionale ‘trusted networks’ en technologie voor certificatie. De gateway dient ook als brug tussen nationale en regionale systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-23T16:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.