VW werpt zich in armen van Chinese ai-bedrijf

Das Auto opgepoetst met Horizon Robotics

Het Volkswagen-complex in Wolfsburg (foto: Rik Sanders)

Volkswagen werpt zich in de armen van Horizon Robotics, een betrekkelijk kleine Chinese scale-up die artificial intelligence (ai)-gedreven chips ontwikkelt. Volgens persbureau Bloomberg verkeren de onderhandelingen over een joint venture in een vergevorderd stadium.

De Duitse autofabrikant heeft de Chinezen nodig om niet achterop te raken bij zelfrijdende auto’s. Behalve ai-chips ontwikkelt Horizon Robotics algoritmen voor autonoom rijdende voertuigen en applicaties die de verkeersveiligheid vergroten.

Verder heeft VW die 40 procent van zijn omzet uit China haalt, moeite om te voldoen aan lokale klantenbehoeften. Dit geldt met name voor infotainment. Het valt het concern uit Wolfsburg sowieso zwaar om in te spelen op de wensen van Chinese klanten. De strakke Audi-modellen moeten voor de Chinese markt extra worden opgepimpt met uitbundige verlichting, extra knoppen en andere tierelantijnen.

Het plan is nu om samen met Horizon Robotics een nieuw techbedrijf op te richten dat VW helpt sneller te reageren op trends in de Chinese markt. In deze joint venture willen de Duitsers één miljard euro steken, een bedrag dat volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt kan oplopen tot twee miljard euro.

Het in 2015 opgerichte Horizon Robotics werkt al samen met meerdere autofabrikanten en grote toeleveranciers zoals Continental. Via een joint venture houdt VW's softwaredivisie Cariad greep op de ontwikkeling van software en elektronica. Zo wordt het concern minder afhankelijk van externe leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T11:27:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.