M2-chip maakt iPad Pro sneller

De ontwikkeling van eigen chips bij Apple begint zich uit te betalen. De M2-chip, het begin van de volgende generatie M-chips van Apple, maakt de iPad Pro aanzienlijk sneller. De nieuwe krachtbron breidt de prestaties van de gisteren aangekondigde tablet verder uit. De Pro-versie krijgt dezelfde snelle chip als de eerder uitgekomen MacBook Air en 13-inch MacBook Pro.

De M2 heeft een 8-core cpu die tot vijftien procent sneller is dan de M1. Ook springt de chip zuiniger om met energie. Voor veeleisende gebruikers biedt de 10-core gpu tot 35 procent snellere grafische prestaties. aldus Apple. In combinatie met deze cpu en gpu kan de 16-core Neural Engine 15,8 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren. Dat is veertig procent meer dan M1. Daardoor iPad Pro uitstekend machine learning-taken uitvoeren. De M2-chip heeft bovendien een centrale geheugenbandbreedte van 100 GB/s, de helft procent meer dan M1. Het ondersteunt tot 16 GB snel centraal geheugen, wat het mult-itasken of werken met grote assets makkelijk maakt.

De extra kracht komt van pas bij de bewering van omvangrijke fotobibliotheken, de opmaak van complexe 3d-objecten of de analyse van geavanceerde (medische) beelden. Ook bij grafisch veeleisende games moet het verschil merkbaar zijn.

De nieuwe media-engine en beeld-signaal­­­processor profiteren eveneens van de M2-chip. In combinatie met de geavanceerde camera’s kun je nu voor het eerst prores-video’s opnemen en prores-beelden tot drie keer sneller transcoderen. Daardoor kunnen content-creators nu met één device video’s van bioscoopkwaliteit opnemen, bewerken en publiceren, waar ze ook zijn.

Bijzonder is de hover-ervaring. Apple Pencil wordt nu tot twaalf mm boven het display gedetecteerd. Daardoor kan je makkelijk een voorbeeld van je bewerkingen bekijken voordat je ze aanbrengt.

De prijzen van de nieuwe iPad Pro-modellen lopen op van 1.069 euro tot 1.669 euro.

Verder presenteerde Apple ook de nieuwe ‘standaard’-iPad. Deze heeft een A14 Bionic-chip, 10,9 inch Liquid Retina-scherm en verbeterde camera’s. De chip verbruikt minder energie dan de voorganger. De prestaties van de cpu zijn met twintig procent verbeterd, die van de graphics met tien procent. De prijzen beginnen rond de zeshonderd euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-19T11:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.