Nieuwe iPhone 15 kent weinig verrassingen

De komst van de nieuwe iPhone 15-modellen heeft weinig opwinding teweeg gebracht. Niet de researchafdeling van Apple maar de bureaucraten van de Europese Commissie zorgen dit jaar voor de grootste innovatie. De belangrijkste vernieuwing in de iPhone 15, Plus, Pro en Pro Max die gisteren in Cupertino werden gepresenteerd, is de usb-c-connector. Om aan nieuwe EU-regels te voldoen, moest Apple noodgedwongen afscheid nemen van de eigen Lightning-connector.

Uiterlijk en vormgeving zijn niet erg veranderd. Apple zelf denkt daar anders over. Het persbericht spreekt van een enorme sprong voorwaarts voor de iPhone, met nieuwe afgeronde kanten en een prachtige achterkant van doorkleurd glas. Ook het basismodel iPhone 15 en de luxere 15 Plus hebben aan hun voorkant nu Dynamic Island, een interface die al op de iPhone 14 Pro zat. Met Dynamic Island kun je op een innovatieve manier omgaan met meldingen en live-activiteiten. Het formaat van deze feature past zich soepel aan de inhoud aan. Zo kun je in Kaarten duidelijk zien waar je straks moet afslaan en kun je makkelijk je muziek bedienen.

De camera's zijn over de hele linie verbeterd. De laagstgeprijsde iPhone 15 heeft een 48-megapixel-hoofdcamera met 2x telelens. De Pro-modellen zaten overigens vorig jaar al op 48-mp. Verder is de portretfotografie op een hoger niveau gebracht. De 15 Pro Max heeft een 5x telelens, de 15 Pro moet het doen met 3x telelens.

Titanium

De nieuwe modellen Pro en Pro Max zijn gemaakt van sterk hoogwaardig titanium en zijn daarmee de lichtste Pro-modellen ooit. Ze hebben een actieknop die gebruikers zo kunnen instellen als ze zelf willen. Voorheen zat daar een schakelaar die je alleen in de beltoonmodus of de stille modus kon zetten. Gebruikers beschikken nu over extra opties, bijvoorbeeld om snel de camera te openen, de zaklamp aan te doen, Dictafoon of een Focus te activeren dan wel iets te vertalen.

Beide Pro-modellen draaien op de A17 Pro-chip, de eerste 3-nanometerchip, die prestaties en mogelijkheden verder opstuwt. De nieuwe cpu is tien procent sneller dankzij verbeteringen in de microarchitectuur en het design. De gpu van Pro-klasse is tot twintig procent sneller. De Neural Engine is tot twee keer sneller en stuurt features als de autocorrectie en ‘persoonlijke stem’ in iOS 17 aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-13T10:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.