iMinds en Proximus werken samen aan LoRa

file

Het Vlaamse digitale onderzoekscentrum iMinds en het telecombedrijf Proximus gaan samenwerken. De twee bedrijven richten zich onder meer op de ontwikkeling van het LoRa-netwerk en slimme stadstoepassingen. De twee partner werkten eerder samen in verschillende initiatieven zoals het Mistral-, Rails- en QoCON-project.

In eerste instantie beogen de partners de verfijning van LoRa; een netwerktechnologie die sensoren en toestellen op een kosten- en energie-effectieve manier verbindt met het internet. Dankzij de data die deze sensoren aanleveren, kunnen intelligente stadstoepassingen worden aangestuurd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een verbeterde mobiliteit in en om de stad. In een latere fase wordt de samenwerking uitgebreid naar andere domeinen.

Slimme steden

Stedelijke mobiliteit is volgens de bedrijven een voorbeeld van het grote potentieel van het internet of things (IoT). In de toekomst zullen miljarden apparaten een constante datastroom aanleveren die wordt aangewend voor uiteenlopende slimme toepassingen. Het IoT ligt ook aan de basis van de ‘smart cities'; slimme steden waarin sensoren en verbonden apparaten de manier van leven en werken optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is een project in de plaats Elsene. Daar brengen sensoren op de voertuigen van de gemeente de luchtkwaliteit in kaart.

LoRa als standaardtechnologie

Er is volgens de partners nog heel wat werk aan de winkel om van LoRa een robuuste, gestandaardiseerde technologie te maken om het internet of things heen. De internationale LoRaWan-standaard staat nog maar in de kinderschoenen: pas in juni 2015 werd een eerste grote versie gelanceerd. Momenteel wordt gewerkt aan een uitbreiding met verbeterde toepassingen. De samenwerkende bedrijven willen het voortouw nemen in de verdere uitbouw van LoRa. 

Onderzoekscentrum iMinds telt meer dan negenhonderd onderzoekers afkomstig van vijf Vlaamse universiteiten. Het centrum richt zich vooral op digitale innovaties. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-12T10:45:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.