Chipmaker ARM komt in handen van SoftBank

Mega-overname: Japanners tellen 29 miljard euro neer

De Britse chipmaker ARM is overgenomen door de Japanse investeerder SoftBank. Dat telt 24,3 miljard pond (omgerekend 29 miljard euro) neer voor het chipbedrijf. De overname is één van de grootste overnames in de Britse ict-industrie ooit.

Met het bedrag waarderen de Japanners het Britse bedrijf op 43 procent boven de beurswaarde van voor de bekendmaking van de overname. In een bericht op de website van ARM meldt het bestuur dat de komende vijf jaar het aantal medewerkers in Groot-Brittannië zal verdubbelen. Het bedrijf telt op dit moment vierduizend medewerkers.

ARM behaalde in 2015 een omzet van 1,2 miljard euro. Het bedrijf verdient het meeste geld met het ontwerpen van chiparchitectuur voor leveranciers van mobiele apparatuur en chipmakers zoals Apple, Qualcomm en Samsung. Die bedrijven ontwerpen hun eigen chips, maar die worden gebaseerd op ARM-ontwerpen en daarvoor betalen ze een licentiebedrag.

IoT

De chipontwerpen van ARM worden onder meer gebruikt voor chips in smartphones. Volgens de chipmaker maakt 95 procent van alle smartphones gebruik van een chip die gebaseerd is op een ARM-ontwerp.

SoftBank verwacht met name een grote groei in de vraag naar chips door de opkomst van internet of things. De koppeling van apparaten aan internet vraagt om de productie van die halfgeleiders. Vandaar dat de overname nu plaatsvindt.

SoftBank investeert ook in telecom en robotica. Het heeft bijvoorbeeld aandelen in de Franse robotbouwer Aldebaran dat humanoide robots bouwt die worden ingezet in de service-industie en pilots in de zorg. In Japan is die robot ook populair als gadget voor thuis.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-19T10:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.