EC maakt 8,5 miljard euro vrij voor innovatie in 2017

Europese aanbesteding Europa vlaggen

De Europese Commissie heeft meer bekendgemaakt over het Europese innovatieprogramma Horizon 2020. Een aantal belangrijke wijzigingen wordt volgend jaar doorgevoerd. Dit meldt PNO Consultants.

Het budget van 8,5 miljard euro wordt net als de voorgaande jaren verdeeld over de verschillende pijlers. Onderzoek krijgt 3,1 miljard euro, industrieel leiderschap ontvangt twee miljard euro en 2,3 miljard euro gaat naar projecten die een oplossing hebben voor maatschappelijke uitdagingen. Vervolgens blijft er een gedeelte van het budget over voor additionele zaken zoals het verspreiden van kennis. Binnen deze budgetten is volgend jaar ook weer subsidie beschikbaar voor de ondersteuning van een reeks overkoepelende initiatieven zoals industrie 2020 en de circulaire economie, slimme en duurzame steden, technologieën en standaarden voor autonoom rijden en internet of things (IoT). 

Open research data

Naast de budgetverdeling heeft de Europese Commissie ook een aantal wijzigingen aangekondigd. Een van de belangrijkste daarvan wordt volgend jaar de invoering van ‘open research data’ in alle werkprogramma’s. Dit betekent dat alle projecten die financiering ontvangen uit Horizon 2020 vanaf 2017 verplicht zijn om hun onderzoeksdata gratis online ter beschikking te stellen. Deze open research data werd eerder al in een pilot getest, maar wordt vanaf volgend jaar dus breed doorgevoerd.

80 miljard subsidie tot en met 2020

Met Horizon 2020, het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie, kunnen onderzoeksinstellingen en bedrijven sinds 2014, en tot en met 2020, een beroep doen op een budget van in totaal bijna tachtig miljard euro.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-05T11:10:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.