Europa populair bij Chinese IT-investeerders

China investeert 35 miljard euro in Europa in 2016

Groeikapitaal

De Europese Unie wordt voor de Chinezen steeds interessanter. De investeringen in de EU-landen stijgen, in vergelijking met 2015, met 77 procent naar 35 miljard euro in het afgelopen jaar. In Europa wordt door de Aziatische grootmacht met name in it- en communicatietechnologie en geavanceerde maaktechnologie geïnvesteerd. Energie, transport en entertainment zijn ook populaire investeringsmarkten. In totaal investeerde China in 2016 maar liefst tweehonderd miljard dollar buiten de landsgrenzen. Dit is 40 procent meer dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Merics.

Het hoogste bedrag ontving het Finse gamebedrijf Supercell van een door Tencent geleid consortium (6,7 miljard euro). Het Duitse roboticabedrijf Kuka werd gekocht door Midea voor 4,4 miljard euro, terwijl een Chinees consortium in het Verenigd Koninkrijk een belang van 49 procent verkreeg in de Britse datacenteroperator Global Switch na het betalen van 2,8 miljard euro. Andere grote Chinese investeringen werden gedaan bij het Ierse vliegtuigleasebedrijf Avolon (2,3 miljard euro), het Duitse energiebedrijf EEW Energy (1,4 miljard euro), het Britse Skyscanner (1,6 miljard euro) en het Franse modebedrijf SMCP Group (1,3 miljard euro). 

Van de totale Europese investering komt 74 procent bij private ondernemingen terecht, een groei van 30 procent in vergelijking met 2015. In Duitsland (11 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (7,8 miljard euro) werd in 2016 het meest geïnvesteerd, meer dan de helft (53 procent) van de totale Chinese investering in Europa komt in deze landen terecht. Noord-Europese landen stonden op de tweede plaats, met name door de investering van 6,7 miljard euro in het Finse Supercell en de investering van 2,3 miljard euro in het Ierse Avolon. In Zuid-Europa wordt er met name geld gestoken in Italië, Portugal en Griekenland. Investeringen in de Benelux nemen ten slotte af, terwijl investeringen in Oost-Europa beperkt blijven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-11T10:58:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.