IBM ontwikkelt commerciële kwantumcomputer

IBM Q (met vijftig qubits) bedoeld voor wetenschappelijke en zakelijke markt

Het T.J. Watson Research Centrum van IBM in Yorktown (New York).

IBM komt met een commerciële, universele kwantumcomputer, waarmee de onderneming zich op de wetenschap en het bedrijfsleven richt. IBM Q, zoals de technologie gaat heten, wordt via het cloudplatform van het bedrijf geleverd. Het gaat om kwantumcomputers met vijftig qubits. Daarnaast breidt IBM zijn huidige kwantumcomputer van vijf qubits uit met een nieuwe api.

De IBM Q-systemen worden ontworpen om problemen op te lossen die te complex zijn voor klassieke computersystemen. Volgens de Amerikanen zien wetenschappers onder meer op het gebied van scheikunde een belangrijke rol weggelegd voor kwantumtechnologie. Voor eenvoudige moleculen, zoals cafeïne, kan het aantal kwantumtoestanden in het molecuul bijvoorbeeld extreem groot zijn; zelfs zo groot dat de rekenkracht van alle klassieke computers die in de toekomst nog gebouwd worden, niet genoeg is om tot een oplossing te komen.

IBM zet om deze reden in op een kwantumcomputer met vijftig qubits (de kwantum-binaire eenheid). Deze universele supercomputer ontwikkelt het bedrijf onder andere samen met Samsung, Canon en Honda. Toegang tot het systeem moet in eerste instantie mogelijk zijn voor een aantal partners voor een onbekende prijs.

Nieuwe api

Vorig jaar stelde IBM al een kwantumcomputer met vijf qubits publiekelijk beschikbaar via de cloud. Sindsdien hebben 40.000 gebruikers uit honderd landen ruim 275.000 kwantumexperimenten uitgevoerd, waaruit tot op heden vijftien onderzoeksrapporten voortvloeiden. Aan deze computer heeft IBM een nieuwe api toegevoegd die het voor ontwikkelaars en programmeurs mogelijk maakt om interfaces te bouwen tussen de vijf-qubitskwantumcomputer en klassieke computers, zonder dat ze specifieke kennis van kwantumfysica nodig hebben.

In de eerste helft van 2017 introduceert IBM ook een simulator die circuits tot twintig qubits simuleert. Hiervoor is ook software ontwikkeld waarmee gebruikers eenvoudige kwantumapplicaties en softwareprogramma’s kunnen bouwen. 

Innovatietijdperk

Arvind Krishna, senior vice president van de Hybride Cloud-tak van IBM en hoofd van IBM Research, spreekt over een nieuw tijdperk. ‘IBM heeft decennialang geïnvesteerd in kwantumcomputers en we willen deze technologie voor iedereen toegankelijk maken. Samen met IBM Watson en blockchain, verwachten we dat kwantumtechnologie de belangrijkste technologie wordt die de potentie heeft om een nieuw innovatietijdperk in te luiden.’
Kwantumcomputers zijn volgens Krishna in te zetten voor de ontwikkeling van medicijnen, in de logistiek en in de financiële sector. Daarnaast kan de technologie volgens hem een bijdrage leveren op het gebied van cloudsecurity.

Scheikundige toepassingen kwantumtechnologie

Scheikundige toepassingen kwantumtechnologie

IBM Quantum Experience

IBM Quantum Experience is de naam van het kwantumcomputing-platform dat IBM via de cloud openbaar maakt. Gebruikers kunnen algoritmes en experimenten uitvoeren op de kwantumprocessor van IBM. Of ze kunnen met de individuele kwantum bits (qubits) aan de slag. Op het platform zijn ook handleidingen en simulaties te vinden van wat er mogelijk is met kwantumcomputing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T10:25:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.