Renault neemt belang in Nederlandse startup Jedlix

Autofabrikant wil app voor het slim en duurzaam opladen van elektrische auto’s

Elektrische auto

Groupe Renault neemt een belang van 25 procent in Jedlix. Die Nederlandse startup levert een app voor het slim en duurzaam opladen van elektrische auto’s (smart charging). Renault wil via dit partnerschap zijn positie in het elektrisch vervoer (ev)-segment versterken. Er worden geen financiële details bekend gemaakt.

Jedlix en Groupe Renault werken al sinds 2015 samen. Binnen de nieuwe samenwerking gaan de partijen producten en diensten voor ev-rijders ontwikkelen. Hierbij heeft Jedlix expertise van de energiesector en Renault op het gebied van elektrische aandrijving. Dit heeft als doel om het opladen en het gebruik van elektrische auto’s eenvoudiger en betaalbaarder maken.

De partijen werken aan app, met de naam Z.E. Smart Charge, die rijders stimuleert hun elektrische auto zo veel mogelijk met duurzame energie op te laden tegen een zo laag mogelijke prijs. Deze smartphone-app is eind dit jaar beschikbaar voor Apple- en Android-telefoons in Nederland. De rest van Europa volgt later.

Jedlix

Jedlix is in 2015 opgericht als startup van de Eneco Group. Het bedrijf is vernoemd naar Anyos Jedlik, de uitvinder van de elektromotor. Het levert een slim-laden-app, waarbij gebruikers tijdens een autorit worden gestuurd naar een laadpunt op het beste laadmoment. Dit moet bijdragen aan een besparing op de maandelijkse energiekosten. Jedlix werkt samen met het Living Lab Smart Charging, Tesla, Renault en BMW op smart charging gebied.

Smart charging

Smart charging stemt het laadproces van de elektrische auto af op de behoefte van de gebruiker en het aanbod van het elektriciteitsnet. De auto wordt opgeladen als het energieaanbod de vraag overschrijdt, vooral bij een overschot aan duurzaam opgewekte energie, maar ook tijdens daluren als de energieprijs het laagst is. Hierdoor stijgt de afname van duurzame en goedkope energie.

De elektrische Renault-modellen die sinds september 2017 geproduceerd worden, zijn geschikt voor smart charging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-11T09:36:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.