Uni Oxford kiest deep learning-supercomputer Atos

De Atos supercomputer die origineel uit de Bull-stal komt.

Atos heeft een nationale supercomputer geleverd aan de Universiteit van Oxford. Het is volgens het ict-concern de eerste 'deep learning'-supercomputer van Groot-Brittannië. Wetenschappers en industriëlen gaan de JADE-computer inzetten om deep learning en applicaties op het gebied van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, te testen en te ondersteunen, in aanvulling op bestaande graphics processing unit (gpu)-gebaseerde supercomputing.

JADE (Joint Academic Data Science Endeavour), is een initiatief van de Universiteit van Oxford met ondersteuning van het Alan Turing Institute. Deze instelling uit Bristol - kort geleden opgericht door de Britse regering voor het ontwikkelen van oplossingen op het gebeid van kunstmatige intelligentie - wordt een van de gebruikers van de nieuwe supercomputer.

De supercomputer, gefinancierd door het Engineering & Physical Sciences Research Council, wordt ingezet als onderdeel van een deep-learning-as-a-service-model. De machine draait op technologie van Nvidia gpu's en de Extreme Factory (een combinatie van clouddiensten en high performance computing) van Atos, waarmee een publieke deep learning-cloud tot stand komt. De supercomputer, die van oorsprong een Bull-machine is maar door de overname door Atos nu een product van laatstgenoemde is wordt gehost door Atos in het STFC Hartree Centre in Daresbury.

De supercomputer wordt in de industrie en wetenschappelijke wereld ingezet om de laatste cognitieve analytische technologieën te testen en ontwikkelen. Deep learning heeft een brede toepasbaarheid: van geautomatiseerde stemherkenning en de inzet van autonome tools tot medische imaging. De technologie kan bijvoorbeeld worden toegepast om de nauwkeurigheid van diagnoses in digitale pathologie te vergroten, aldus Atos.

Technische kenmerken

- Het systeem is ontworpen op basis van een cluster van 22 Nvidia DGX1-Deep Learning supercomputers, waardoor het volgens Atos het grootste gpu-gebaseerde systeem in het Verenigd Koninkrijk is.

- Elk DGX1-systeem beschikt over 8 Pascal P100 gpu's wat overeenkomt met in totaal 176 gpu’s en een capaciteit van 492,2 Tflops.

- De deap learning-supercomputer staat op de twaalfde plaats in de Top 20 van de Green500-rangorde van meest energie-efficiënte computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-16T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.