Robotarm leert de kneepjes van Fujitsu-collega

Fujitsu-personeel in de pc-fabriek in het Duitse Augsburg traint een robotarm in het assembleren en testen van pc-moederborden. De robotarm van leverancier Kuka krijgt handelingen aangeleerd van zijn menselijke collega’s. Volgens de pc-fabrikant komt er geen programmeerwerk aan te pas en is met de opstelling in de fabriek de eerste echte robotcollega een feit.

In de Fujitsu Digital Smart Factory in Augsburg staat de robot naast menselijke collega’s aan de assemblagelijn en maakt volgens Fujitsu onderdeel uit van een geïntegreerd productieproces.

 ‘Het hele proces start met een menselijke medewerker die de robot handelingen aanleert via handmatige bediening van de robotarm. Vervolgens worden deze zonder enige vorm van programmering door de robot onthouden. Wanneer de robot deze stappen heeft aangeleerd, wordt het achter virtuele veiligheidsbarrières geplaatst om snel en zo vaak mogelijke dezelfde taken achter elkaar uit te voeren’, aldus de pc-bouwer in een persbericht.

Om de veiligheid van werknemers te waarborgen is de robot zo ontwikkeld dat deze weet wanneer mensen in de buurt zijn. ‘Ze vertragen dan hun bewegingen om niemand te verwonden’, legt de leverancier uit.

Tweede robot

De leverancier van de robotarmen, Kuka, en pc-bouwer Fujitsu werkten ongeveer een jaar samen aan de opstelling waarin een robotarm interacteert met menselijke collega’s. De gebruikte robotarm is de Kuka LBR iiwa. Dat is een lichte robot met grijpers die de kwetsbare moederborden niet beschadigen.

In de zomer van 2018 wordt een tweede robot geplaatst. Het plan is om meer functionaliteiten toe te voegen, zoals data-analyse voor het voorspellen van onderhoud en kwaliteitscontrole. Ook worden mogelijkheden voor facturatie op basis van verbruik bestudeerd.

Kuka-robotarm grijpt Fujitsu-moederborden

Minder personeel

Door de inzet van de robotarmen is er volgens Fujitsu minder vraag naar personeel dat simpele en herhaalbare taken moet uitvoeren. Daardoor moet het percentage productiefouten dalen en de totale productie worden verhoogd, aldus de computerbouwer.

In deze video is een proefproject te zien van eind januari 2018 waarbij de Kuka-robot wordt ingezet in het productieproces van Fujitsu-moederborden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-24T08:10:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.