Kunstmatige intelligentie: EU dreigt boot te missen

Roep om meer 'deep tech'

Asgard-topman Fabian Westerheide mist in Europa een gemeenschappelijke visie op ai.

Europa dreigt de boot op gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) te missen. China, de Verenigde Staten en Israël liggen nu al ver voorop. Als de politici in EU niet snel de handen ineenslaan en een gemeenschappelijk beleid beginnen, komt Europa in deze race op een onoverbrugbare afstand. Dit zei Fabian Westerheide, oprichter en ceo van de Duitse risicokapitaal-aanbieder Asgard, tijdens de AI Expo Europe 2018 in Amsterdam RAI.

Volgens Westerheide is het vijf voor twaalf. Europa onderneemt niet alleen weinig, maar de inspanningen zijn ook erg versnipperd. Buiten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk gebeurt er nauwelijks iets. Zelf komt Westerheide binnenkort met een nieuw 100 miljoen euro groot investeringsfonds voor ai. Maar dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat. In totaal is wel 1.000 miljard euro nodig voor een European AI Vision Fund, aldus Westerheide. Dit lijkt veel maar is dat allerminst. ‘Bedenk dat alleen al het Japanse Softbank 100 miljard dollar in ai wil investeren. In China liggen vele honderden miljarden klaar.’

China grootste ai-investeerder

De Chinese overheid heeft ai tot de hoogste politieke prioriteit gemaakt. In 2030 wil China de wereld domineren. En ai neemt daarbij een belangrijke plaats in. Militaire belangen spelen op de achtergrond. Dat geldt ook voor Israël.
Momenteel is China op dit gebied de grootste investeerder in ai met een aandeel van 48 procent. Amerika is tweede met 38 procent. De rest van de wereld moet het doen met 13 procent, zo blijkt uit cijfers van Asgard. De ontwikkeling van ai vergt veel kapitaal, niet in de laatste plaats door de hoge salarissen in deze sector. Westerheide: ‘Als de benodigde financiën niet worden opgebracht dan kan je het wel schudden.’

Zesde notering voor Amsterdam

Niet alleen de omvang van de ai-activiteiten in Europa valt tegen, ook de focus is verkeerd. ‘We hebben meer deep tech nodig,’ aldus Westerheide. Hij verstaat daaronder ai waarbij eigen onderzoek en ontwikkeling worden vereist en die voortborduurt op geavanceerde wiskunde. Nu betreft meer dan 70% van de activiteiten toepassing in de dienstverlening zoals het efficiënter maken van maaltijd-bezorgdiensten. Volgens Westerheide draagt dit slechts in beperkte mate bij aan de economische groei. Ook richt Europa zich teveel op het laaghangende fruit zoals chatbots.
Verder constateert Westerheide dat de ai-activiteiten zich concentreren op een beperkt aantal steden. Wereldwijd staat San Francisco veruit bovenaan gevolgd door Londen en Tel Aviv. Parijs is tiende en Berlijn twaalfde. In de top tien van Europa staat Amsterdam zesde, maar de afstand tot Londen in het aantal ai-startups is immens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-28T16:21:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.