Zuid-Korea helpt arme landen het best met technologie

Armoede Afrika ontwikkeling

Hoe goed steunen de 27 rijkste landen ter wereld de vijf miljard mensen die in armoede leven? Het Center for Global Development (CGD) bekeek daarvoor de inspanningen van de rijke landen op het gebied van technologie, financiën, milieu, handel, veiligheid en migratie.

De absolute nummer één volgens het CGD wat betreft steun aan ontwikkelingslanden is Zweden, waarbij het op zeer korte afstand gevolgd wordt door Denemarken, Finland en Duitsland. De topscore hebben de Zweden te danken aan prima scores wat betreft de kwantiteit en kwaliteit van hun buitenlandse hulpprogramma’s en hun inspanningen op het gebied van milieu en handel. Ook wat betreft migratie en het integreren van migranten scoort het Scandinavische land erg hoog.

Denemarken haalt dan weer goede punten van het CDI voor wat betreft veiligheid. Volgens de organisatie laat Denemarken zien dat het ook buiten zijn grenzen kan helpen aan het een actief vredes- en veiligheidsbeleid. Alleen wat migratie betreft, kan Denemarken nog wat leren van zijn grote buur Zweden, zegt het CDI, al gaat hetzelfde ook op voor Finland. In de algemene score staat Nederland trouwens op de vijfde plaats en België op tien.

Wat specifiek technologie betreft, schiet Zuid-Korea de hoofdvogel af. Het CDI onderzocht hier hoe landen bepaalde technologie creëren die ontwikkelingslanden kan helpen, maar bekeek ook hoe kennis gedeeld wordt. Technologie is een essentiële factor in de economische en menselijke ontwikkeling, zegt het CDI, en niet enkel voor de rijken. Het verwijst hier naar onder meer de vooruitgang op het gebied van geneesmiddelen, duurzame energie en communicatietechnologie. De rijke landen hebben op dit gebied een belangrijke rol te spelen, zaken als het internet, mobiele telefoons en vaccins werden in rijke landen ontwikkeld, maar armere landen plukken er nu evengoed de vruchten van.

Zuid-Korea wordt in deze rangschikking gevolgd door Noorwegen, Portugal en Oostenrijk. Nederland komt hier op de tiende plaats, België volgt op elf. Opmerkelijk: Zweden, de algemene nummer een, bezet hier pas de dertiende plaats.

Het volledige rapport is op deze website na te lezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-02T11:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.