Huawei presenteert ai-chips

Geschikt voor volle breedte aan toepassingen

Huawei-topman Eric Xu: 'Nu is de tijd aangebroken om te oogsten. Ai gaat alles veranderen.'

Huawei presenteert een nieuwe serie chips die speciaal is ontworpen voor een breed scala aan scenario’s op gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai). Het Chinese tech-concern lanceerde de ‘Ascend AI IP en chip serie’ gisteren tijdens de grote beurs Huawei Connect in Shanghai.

Volgens Huawei-topman Eric Xu is het ’s werelds eerste serie ai-chips die geschikt is voor de volle breedte aan ai-toepassingen. De twee nieuwe chipsets vormen de basis voor Huawei’s ‘full stack’, alle scenario’s omvattend ai-portfolio. Onder scenario’s worden onder meer publieke en private clouds, edge computing in allerlei vormen, industriële IoT-apparaten en consumentenelektronica verstaan. Naast ai-chips worden voor ai ook nieuwe cloud-diensten, verbeterde analyse-methoden en applicatie geboden.

Xu kondigde in zijn openingstoespraak Huawei’s ai-strategie aan. Al zestig jaar wordt aan ai gewerkt. 'Nu is de tijd aangebroken om te oogsten', aldus Xu. Omstreeks 2025 zijn er wereldwijd meer dan veertig miljard persoonlijke ‘smart devices’ in gebruik, zo voorspelt Huawei. 'Ai-diensten worden net zo gewoon als de lucht die we in ademen', stelde Xu tijdens zijn openingstoespraak. 'Ai is een universele technologie die alle industrietakken en organisaties ter wereld gaat veranderen.'

Huawei investeert grootscheeps in fundamenteel onderzoek en ontwikkeling van ai-talent. Bijzondere nadruk krijgt machine learning op terreinen als computer vision, natuurlijke taalverwerking en het maken van betere beslissingen op basis van ai.

Ai-platform

Het tech-concern bouwt aan een alles omvattend ai-platform dat efficiënt moet zijn en gemakkelijk te gebruiken. De twee Ascend chipsets die Huawei aankondigt, moeten een brede reeks aan hardware ondersteunen. Deze variëren van hele compacte persoonlijke wearables tot servers in data centers. Belangrijk is dat de prestatie per watt in elk scenario optimaal is. Niet alleen in kleine internet of things-apparaten maar ook in grote computers moet het energieverbruik minimaal zijn.

De nieuwe Ascend serie ai-chips zijn met dat doel voor ogen ontwikkeld. Hun uniforme architectuur moet het gemakkelijk maken ai-applicaties verspreid over verschillende scenario’s uit te rollen, migreren en onderling te verbinden. 'De nieuwe Ascend 910 en 310 fungeren hierbij als het fundament voor een versnelde adoptie van ai in alle industrietakken', aldus Xu. De chips worden niet rechtstreeks aan derden verkocht, zei hij desgevraagd in een toelichting. Maar ze komen beschikbaar in onder meer ai-modules, cloud-diensten en servers.

Verder presenteerde Huawei een computer architectuur voor neurale netwerken, afgekort Cann. Het gaat hier om een bibliotheek en een in hoge mate geautomatiseerde ontwikkelings-toolkit voor chip operators. Ook komt er een ‘unified training’ en ‘inference framework’ voor apparatuur, edge-computing en de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-11T09:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.