'China telt in 2021 een miljoen ai-ontwikkelaars'

Huawei Connect 2018 werd georganiseerd in Sjanghai en stond in het teken van ai

Het aantal ontwikkelaars op gebied van kunstmatige intelligentie (ai) groeit snel. Huawei verwacht dat alleen al in China over drie jaar één miljoen ontwikkelaars op dit gebied werkzaam zijn.

Een miljoen ai-ontwikkelaars is volgens Zheng Yelai, president Cloud bij Huawei, 'bepaald geen groot aantal'. Zeker als je bedenkt dat China momenteel al 7 miljoen softwareontwikkelaars telt.

De belangstelling voor kunstmatige intelligentie is in China overweldigend groot. Het bedrijfsevenement Huawei Connect, in Sjanghai, stond dit jaar in het teken van ai. Het event trok de afgelopen drie dagen ruim 30.000 bezoekers. De leverancier van telecomnetwerken heeft zich ten doel gesteld ai bij elke persoon, in elk huis en bij elke organisatie te brengen. De rol van het bedrijf is vooral die van platformleverancier.


Efficiency

"Industriële applicaties vormen de sleutel tot het succes van ai"

De verwachting is dat de wereldwijde ai-markt in 2025 een omvang van 380 miljard dollar bereikt. 90 procent daarvan komt voor rekening van de grootzakelijke markt. 'Industriële applicaties vormen de sleutel tot het succes van ai in de komende tien jaar', vertelt marketingbaas William Xu van Huawei.

Volgens Xu is het belangrijk om kennis en ervaring op dit gebied te bundelen en laagdrempelig beschikbaar te stellen. Verder onderstreepte hij dat de vraag niet zozeer moet zijn wat ai allemaal kan doen, maar welke problemen we ermee willen oplossen. De marketingbaas verwacht dat ai veel efficiencywinst gaat opleveren bij routinewerk met een sterk repetitief karakter. Neem bijvoorbeeld de verificatie van foto's en beelden en het nakijken van documenten.

Vakgebieden

Ai kan ook goed bijspringen in vakgebieden waar veel schaarste heerst. Grote delen van de wereld kennen een gebrek aan medische specialisten. Zo zijn er in China slechts vijfduizend experts op gebied van halskanker. Het zou twintig jaar duren voordat alle Chinese vrouwen die een screening nodig hebben, aan de beurt zijn geweest. Als ai wordt ingezet bij deze screening, kan de efficiency vijf tot tien keer hoger. 

Een derde terrein waar ai veel kan betekenen, is als samenwerking nodig is tussen diverse disciplines. Voorbeelden zijn industriële productie- en verkeerssystemen. Het op elkaar afstemmen van verkeerslichten omvat een groot aantal factoren waaronder tijd, weer, aantal rijstroken, het wegennet en grote evenementen. Het menselijke brein kan niet al die factoren tegelijk analyseren en de juiste beslissingen nemen.

Versneld trainen van ai-modellen

De grootste uitdaging op gebied van ai is dat de ontwikkeling veel tijd vergt en ook duur is. Het duurt lang voordat een idee in productie wordt genomen. Vooral het trainen van de modellen met data is een tijdrovend proces, dat veel schaarse computerkracht opslokt. 

Huawei presenteerde tijdens het Connect-evenement allerlei diensten die dit proces versnellen. Een belangrijke nieuwe tool is ModelArt. Dat kan data volgens Huawei honderd keer efficiënter voorbereiden. Waar vroeger achtduizend mandagen nodig waren, kan dit nu in tachtig dagen. Het trainen van modellen zou de helft minder tijd vergen.

Verder wordt voorzien in betere data-optimalisatie, het sneller uitrollen van modellen en beter procesbeheer. Huawei biedt een uitgebreide ai-marktplaats en komt met HiLens, een 'Vision AI application development platform'. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-12T16:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.