Ai voert boventoon in Gartners Hype Cycle

In het nieuwste rapport van Gartner is het kunstmatige intelligentie wat de klok slaat. Het adviesbureau publiceert jaarlijks zijn zogeheten Hype Cycle die de levensfase van nieuwe technologietrends aangeeft. Veel trends hangen samen met ai en zouden tussen de vijf en tien jaar gemeengoed zijn.

Kunstmatige intelligentie (ai) lijkt voor Gartner de heilige graal die de komende jaren vrijwel alle nieuwe technologie domineert. Of het nu gaat om sensortechnologie, zelfsturende transportmiddelen, of cognitieve en fysieke verbeteringen aan het menselijk lichaam, alles is of wordt afhankelijk van ai. 

Augmented reality

Sensortechnologie is een belangrijk onderdeel van het internet of things (iot) en genereert enorme hoeveelheden data. 'Door de inzet van intelligentie wordt het mogelijk nieuwe inzichten te verkrijgen in tal van scenario's', schrijven de analisten. Als voorbeeld noemen ze de augmented reality (ar)-cloud, waarmee driedimensionale kaarten ontstaan waaraan informatie en interactie is toe te voegen en nieuwe businessmodellen mogelijk worden. Vrachtdrones en zelfsturende voertuigen liggen in het verlengde hiervan.

Ai speelt ook een rol bij wat de onderzoekers 'augmented human advances' noemen. Dit zijn cognitieve en fysieke verbeteringen van het menselijk lichaam, zoals protheses en biochips. Die evenaren de werking van het lichaam niet alleen, maar overstijgen haar zelfs. Emotional artificial intelligence, het herkennen, verwerken en slim gebruiken van menselijke emotie, is iets wat volgens Gartner deze trends versterkt.

'Edge ai'

Advanced analytics is een andere trend waarvan de onderzoekers hoge verwachtingen hebben. Hieronder verstaan ze het autonoom of semi-autonoom beoordelen van data of content. Dit gaat worden toegepast als 'edge ai', waarbij de intelligentielaag zich vlakbij de databron bevindt en dus geen onnodige vertraging optreedt. Dit is handig bij autonome navigatie en bij andere data-intensieve toepassingen die gevoelig zijn voor netwerkhaperingen.

Het spreekt voor zich dat ai intelligentie al veel langer wordt gezien als belangrijke technologietrend. De interesse voor het thema gaat met de nodige ups en downs. Periodes waarin men relatief weinig interesse voor ai heeft, worden 'ai winters' genoemd. De belangrijkste periodes daarvan waren tussen 1974 en 1980 en tussen 1987 en 1993. De huidige belangstelling voor ai begon rond 2011, met de generieke inzet van technologieën als deep learning en machine learning om big data beter te gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. Onder meer de Hype Cycle van Gartner toont dat ai steeds meer wordt gezien als integraal onderdeel van nieuwe technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-30T12:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.