Pat Gelsinger: ‘Bitcoin is slechte technologie’

VMware-ceo doet oproep aan it-sector om goede technologie te ontwikkelen

VMware-ceo Pat Gelsinger spreekt tijdens VMworld 2019.

De cryptomunt bitcoin is in de huidige vorm niet goed. Het wordt voornamelijk voor criminele activiteiten gebruikt en kost bovendien veel energie om gebruik van te maken. Dit terwijl de onderliggende technologie en algoritmes wel veel potentie hebben. Het is taak aan de techsector om technologie op een juiste manier te ontwikkelen zodat het op een goede manier gebruikt wordt.

Dat vertelt Pat Gelsinger, ceo van VMware, tijdens VMworld in Barcelona. 

De topman vertelt dat hij zo’n veertig jaar geleden zijn carrière in de it-industrie is gestart. ‘Vroeger bestond de techwereld uit een kleine community van geeks die spraken over snelheid en processoren. Toen stond de digitale wereld nog totaal los van het dagelijkse leven. Maar sinds zo’n tien jaar zijn het digitale en dagelijkse leven met elkaar versmolten. Technologie is in elk aspect van ons leven aanwezig. We gebruiken het voor het regelen van onze financiën, voor sociale interacties en voor het meten van de hoeveelheid slaap.’ Volgens hem is het nu dan ook de leukste tijd om in technologie te werken, omdat het meer impact op onze levens heeft dan ooit tevoren.

Levensimpact

‘Omdat technologie geïntegreerd is in alles aspecten van ons leven, moet er opnieuw gekeken worden naar de mogelijkheden ervan.’ Gelsinger stelt daarom de vraag of technologie goed of slecht is. ‘Meestal is de technologie op zichzelf neutraal. Het is niet goed of slecht, maar het gaat erom hoe het is ontwikkeld en wat ermee wordt gedaan. Gaat het ons leven verbeteren, of beangstigt het ons?’ Uiteindelijk wil hij dat technologie op een goede manier ontwikkeld wordt, zodat het een betere wereld voor iedereen kan creëren. En daar ligt een schone taak voor de techsector.

Volgens de VMware-topman moeten techbedrijven technologie op een goede manier ontwikkelen en moet het ingezet worden voor goede dingen (‘good engineering and engineering for good’).

Bitcoin is volgens hem geen goede technologie. ‘Bitcoin is niet voor goede doeleinden ontwikkeld. Zo wordt de cryptomunt voor 95 procent door criminelen gebruikt. En bovendien is het ook niet góéd ontwikkeld. Het kost namelijk enorm veel energie.’ Dat vindt hij jammer, aangezien de onderliggende algoritmes van bitcoin wel veel potentie hebben om een positieve impact op ons leven te maken, bijvoorbeeld voor de beurs.

Superkrachten

Gelsinger haalt nogmaals de vier technologie-superkrachten van stal: cloud (voor schaalvergroting), mobiliteit (voor een groot bereik), kunstmatige intelligentie en machine learning (waarmee intelligentie in alles is in te bouwen) en edge en internet of things (voor de verbinding tussen de digitale en fysieke wereld). ‘Die vier technologieën zijn superkrachten op zichzelf, maar door deze met elkaar te combineren kan er op een nog hoger tempo geïnnoveerd worden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-06T11:47:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.