Industrie 4.0 is nog niet in zicht

AWS-cto Werner Vogels relativeert vierde industriële revolutie

‘s Werelds grootste cloud-evenement in ’s werelds bekendste gokstad was een festival van superlatieven. AWS Re:invent in Las Vegas bracht de afgelopen dagen een stortvloed aan nieuwe diensten, producten en samenwerkingsverbanden.

Met hoge verwachtingen werd gisteren uitgekeken naar de laatste keynote van het evenement, die van Werner Vogels, de hoogste technische baas van Amazon Web Services (AWS). De ‘koning van de cloud’ deed echter iets wat niemand had verwacht. Hij verraste de uitverkochte zaal met een sterk relativerende boodschap.

De belangrijkste Nederlander in de hightechindustrie zette openlijk vraagtekens achter de vierde industriële revolutie. Volgens hem is Industrie 4.0, waarbij alles op basis van data wordt geautomatiseerd, voorlopig nog geen realiteit. ‘We staan daar nog ver van verwijderd,’ zei Vogels met typisch Hollandse nuchterheid.

De meeste fabrieken draaien op machines die veel te oud zijn om de benodigde data voort te brengen. ‘In 2015 was de gemiddelde leeftijd van het machinepark 22 jaar’, aldus Vogels. Voor Industrie 4.0 zijn grote hoeveelheden bruikbare informatie nodig om zonder veel menselijke tussenkomst beslissingen te kunnen nemen en taken bijna geheel autonoom te kunnen uitvoeren. Om waardevolle inzichten te krijgen, moet er in de fabrieken nog heel veel veranderen. Enkele voorlopers daargelaten zijn de meeste industriële bedrijven nog lang niet zo ver.

Robots

"Om de distributie te verbeteren, worden tienduizenden sensoren gebruikt die data naar de cloud zenden"

Vogels doelde op toepassingen als autonome transportmiddelen, voorspellend onderhoud, sterk geïndividualiseerde productie, magazijn- en activabewaking, het monitoren van de productie op afstand en robots die in groepen samenwerken.  

Amazon heeft veel ervaring opgedaan in zijn magazijnen. Ook de onbemande Amazon Go-winkels waarin volop computervision wordt toegepast, zijn volgens Vogels een goed voorbeeld. Om de distributie te verbeteren, worden tienduizenden sensoren gebruikt die data naar de cloud zenden. Zonder geavanceerde cloudtechniek zou de winkeldivisie van Amazon nooit zo ver zijn gekomen. Om bedrijven te helpen hun productie en distributie op basis van data te moderniseren gaat AWS kennis delen. In Amazon Builder Library worden de geheimen hiervan prijsgegeven. Iedereen met een AWS-account heeft hier vrij toegang.

Heel veel hard nieuws bracht Vogels overigens niet. De man die al vijftien jaar het gezicht is van Amazons cloudtechnologie, gaf er dit keer de voorkeur aan een meer relativerende boodschap te brengen en de achtergronden te belichten.

Osdorp

Tekenend voor zijn relativerende aanpak was ook de video waarmee zijn presentatie werd begonnen. Daarin was Vogels te zien met een gespeelde aalgladde creative director. Deze vroeg welk T-shirt hij tijdens de keynote ging dragen. ‘Als we dat weten, kunnen we daar flink wat T-shirts van inslaan,’ zei de stylist enthousiast. Uiteindelijk verscheen de Nederlander met een T-shirt van de in 2008 gestopte rapgroep Osdorp Posse uit Amsterdam-West op het podium [zie video hieronder]. Geen Amerikaan die dat begreep. Vogels wilde hiermee uitdrukken dat hij gewoon zijn eigen ding wil doen en zich niet teveel van al het marketinggeweld aantrekt. Hij blijft toch vooral een held voor de softwareontwikkelaars die Amazon groot hebben gemaakt.

Werner Vogels CTO Amazon Re:invent 2019

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-06T10:16:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.