AI domineert cameratechniek Huawei P40

Huawei P40 Pro+

Kunstmatige intelligentie begint dominanter te worden bij de cameratechniek in smartphones. De nieuwe paradepaardjes van Huawei, de Huawei P40-serie, onderscheiden zich niet alleen door een geavanceerd Leica-camerasysteem, verbeterde sensor en krachtige chipset, maar vooral ook door hun 'slimheid'.

Richard Yu, ceo van Huawei Consumer, liet tijdens een teleconferentie zien hoe kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) de camera verbetert. Ai-beeldherkenning is in staat om meer dan negentig kenmerken in iemands gezicht te onderscheiden en ruim dertig verschillende houdingen. Zo kan telkens de beste foto uit een serie van kort na elkaar genomen opnames worden geselecteerd.  

Ai wordt ook gebruikt om de beste frames uit een foto met beweging op de achtergrond te selecteren. Ook ongewenste onderwerpen en schitteringen zijn met ai uit het frame te verwijderen. Foto’s zijn achteraf gemakkelijk te verbeteren. Kunstmatige intelligentie bepaalt ook de beste momenten dat een foto is te nemen. Als bijvoorbeeld een groep mensen op de foto moet, kiest de camera precies het moment dat zo min mogelijk mensen hun ogen dicht houden.

Witbalans

Huidtinten en -texturen worden meer waarheidsgetrouw vastgelegd. Dit kan door een speciale sensor voor de kleurtemperatuur te combineren met een AI AWB-algoritme (auto white balance) die de kleurnauwkeurigheid met 45 procent verhoogt. Lerende algoritmes verbeteren de belichting en details in portretten. Ook de fusion engine die meerdere opnames samenvoegt tot één optimaal beeld, wordt door ai bijgestaan. Dankzij ai kan de detailweergave worden verbeterd voor alle mogelijke belichtingen.  

De nieuwe high-end-smartphones beschikken ook over een nieuwe CMOS-sensor. Huawei claimt dat deze tweehonderd procent meer licht vangt dan de iPhone 11 Pro Max. De sensor is ook aanzienlijk groter dan die van de S20 Pro, het vlaggenschip van Samsung. Daardoor zijn zelfs bij heel weinig licht toch nog behoorlijke foto’s te maken.

Huawei P40-serie

De P40-serie bestaat uit drie toestellen. Ze worden aangedreven door een Kirin 990 5G-chipset. Volgens Huawei is die qua ai-prestaties ongeveer 2,5 keer krachtiger dan de huidige recordhouder, de Qualcomm Snapdragon 865.  

Het topmodel is de P40 Pro+ (1.399 euro) met een 10x optische zoom. Digitaal kan deze 100x zoomen. De nieuwe P40-serie mag technisch het neusje van de zalm zijn, commercieel gezien zullen de toestellen het moeilijk krijgen. Door de ban van de Amerikaanse president Trump is geen gebruik te maken van Google Mobile Services, zoals de Google Play Store.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-27T08:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.