Ethische ai helpt hulporganisaties

Brein artificiële intelligentie AI

Hulporganisaties kunnen straks meer profiteren van geavanceerde datawetenschappen. Artificiële intelligentie (ai) zal hen helpen bij het anticiperen op rampen. Het Data Science Initiative, een organisatie in Den Haag, heeft een raamwerk over dit onderwerp gepubliceerd.

In het raamwerk van het Data Science Initiative staan praktische en ethische richtlijnen voor de toepassing van ethische ai bij humanitair werk. De gedachte is dat ai kan helpen bij de bevordering van vrede, rechtvaardigheid en veiligheid. 

Het raamwerk voor ethische ai is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente Den Haag. De VN, het Rode Kruis, Unicef, het Wereld Voedsel Programma, Harvard en Yale hebben ertoe bijgedragen.  

Geprobeerd is tot een verantwoord gebruik van datawetenschappen en ai te komen. Daarbij zijn de ethische risico's geminimaliseerd. 

Volgens Kate Dodgson, projectmanager bij het Data Science Initiative, kunnen datawetenschappen het werk van hulporganisaties efficiënter maken. 'Maar in de humanitaire sector heb je te maken met kwetsbare mensen. De gevolgen van een verkeerde keuze kunnen dan behoorlijk zuur zijn.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-05T13:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.